Povratak

Suživot Newfoundlerskog i Pirinejskog planinskog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Ja već imam mužjaka vrste"NEWFOUNDLANDER",on je vrlo dobar,ali mene zanima jedna vrlo slična vrsta njima"Pirinejski planinski pas"! Bila sam malo čitala o njima i rekli su da su neposlušni po ponašanju,da poštuju samo jednog gospodara i da su im svi ostali neprijatelji(ja baš ne vjerujem u to,jer je to u potpunosti ne slaže s vrstom newfoundlander koja je mirna,poslušna bolje rečeno zahvalana)pa me zanima naši odgovori na sljedeća pitanja: Kakve su osobine kod pasmine Pirinejski planinski pas? Kolika je njihova cijena(ja sam našla na njuškalu(jednu jedinu ponudu koja stoji 8000kn)? Je li moguće da ove dvije vrste budu zajedno? Da li mogu ove dvije vrste pasmina stanovati u stanu? Bila bih vam jako zahvalna da mi odgovorite, puno hvala. Klara


O: Pirinejski planinski pas (Chien de Montagne des Pyrénées) je velik i impozantan pas, snažne građe koji je prema FCI (Fédération Cynologique Internationale - Međunarodna kinološka organizacija) klasifikaciji smješten u Grupu 2 (pinčeri i šnauceri, molosi i švicarski pastirski psi), Sekcija 2 (molosi). Mužjaci ove pasmine pasa postižu tjelesnu težinu od cca. 60 kg te visinu 70-80 cm. Ženke su nešto "nježnije" konstitucije te postižu tjelesnu težinu od cca. 45 kg i visinu 65-72 cm. Prosječno ova pasmina živi 11-13 godina.



Ova pasmina pasa pripada radnim pasminama koja se koristila za zaštitu stada od potencijalnih predatora. Stoga, rad s njima tijekom njihova rasta i razvoja može odrediti njihovu sklonost za čuvanjem kao i samu povezanost sa stadom. Dugogodišnjim uzgojem i selekcijom smatra se da su nastale glavne osobine ove pasmine, kao što su snaga, agilnost, blagost i privrženost prema onima koje štiti. Ova pasmina pasa posjeduje i određenu dozu neovisnosti kao i osjećaj inicijative. Iz tog razloga, držanje ove pasmine pasa iziskuje uspostavljanje autoriteta kao i dobru socijalizaciju i edukaciju (vježbe poslušnosti) ljubimca.
Iz tog razloga, savjetujem Vam da se obratite u neke od mnogobrojnih škola za odgoj i edukaciju pasa. Stručnjaci po tom pitanju vode različite tečajeve za ljubimce i vlasnike pomoću kojih je moguće prilagoditi ljubimca potrebama te mu na takav način potpomoći u osiguravanju optimalne kvalitete života i suživota.
Žao mi je ali ne raspolažem s cijenama dotične pasmine pasa. Više o Newfoundlandskom psu možete saznati u mojem ranijem odgovoru na  Newfoundlandski pas, život u stanu i stravo odrastanje štenca.

Držanje ove dvije pasmine pasa nije nemoguće. Međutim, kao i u svemu drugome i ovdje bi se trebalo pridržavati određenih pravila držanja, edukacije, rada s ljubimcima, uspostavljanja i održavanja autoriteta,... Više o ovim temama kao i korisnim informacijama vezanim uz njihovo držanje savjetujem Vam da se obratite prije navedenim školama za odgoj i edukaciju pasa. U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i na adresu Hrvatskog kinološkog saveza, Ilica 61, Zagreb. Cijenjeni stručnjaci po pitanju kinologije posjeduju specifična znanja vezana za svaku pojedinu pasminu pasa te Vam u skladu s tim mogu odgovoriti na sva pitanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr