Povratak

Svrbež i rane na nogama i tijelu psa - dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam belgijskog ovčara starog sedam godina. Ove godine, otprilike u proljeće počele su mu se pojavljivati rane na nogama i tijelu. Prvo se sumnjalo na gljivičnu infekciju, a zatim na alergijsku reakciju. U nekoliko navrata je primio terapiju antibiotika i cjepiva protiv svrbeži te smo dobili kreme kojima smo rane tretirali. U početku su se rane osušile, koža bi na tom mjestu potamnila i s vremenom bi počela rasti dlaka, ali samo na tijelu ( ne i na nogama). Tijekom ljeta i jeseni rane su izbijale sve učestalije i sada trenutno su mu noge skroz u krvavim ranama. I dalje tretiramo kremama i dezinficiramo međutim više ništa ne djeluje, šire se iz dana u dan. Molila bih za mišljenje i savjet. Unaprijed zahvaljujem. Ivana

O: Promjene na koži koje navodite mogu imati različito porijeklo. Kožne bolesti zauzimaju veliki dio veterinarske prakse i ponekad su dijagnostički zahtjevne. Veoma čest uzrok kožnih promjena su alergijske reakcije, koje mogu biti različitog intenziteta i često se sekundarno zakompliciraju. Redovito ih prati svrbež koji dodatno pogoršava stanje zbog samoozljeđivanja.

Može se raditi i o kožnim parazitima poput demodeksa. Bakterijske infekcije kože su također moguće, naročito tzv. hot-spots kao gnojno vlažna infekcija kože, koja inicijalno može nastati zbog alergije, bolesti analnih žljezda, upala uha čak i displazije kuka ili upale zglobova, odnosno različitih iritacija kože. O ovoj bolesti možete saznati dodatne informacije u mojem prijašnjem odgovoru, naslovljenom Akutni vlažni dermatitis - Hot Spot.

Također, moguće su i autoimune reakcije o kojima je pisala moja kolegica, pod naslovom Krvave ranice na koži psa / Kožne promjene i autoimune bolesti.

S obzirom na to da bolest kod Vašeg ljubimca dugo traje, odnosno da se stanje popravilo i ponovo pogoršalo, temeljite pretrage se svakako preporučuju. Pretraga krvi, biopsija kože, moguće i druge pretrage nameću se kao potreba. O tome svakako treba odlučiti Vaš veterinar.

Ukoliko liječenje i dalje nema efekta, možete zatražiti drugo mišljenje u nekoj specijaliziranoj ambulanti za bolesti kućnih ljubimaca, odnosno, ukoliko ste blizu Zagreba, na Veterinarskom fakultetu (tel. 01/2390111) na Klinici za unutarnje bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr