Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Znam da uzrok češkanju psa može biti puno toga, kao što je npr. zbog hrane, osjetljive kože i sl. Na mom psu uzrok su bile analne vrećice koje je veterinar ispraznio i zatim je rekao da ponovimo ukoliko češkanje ne prestane. Nakon dva dana nije se smirilo. Zanima me što mi je činiti? Koliko puta se to treba napraviti i da li su uzrok tomu stvarno analne vrećice?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Ivana

O: Nakon čišćenja analnih vrećica njihov sadržaj se ponovo počinje nakupljati.

Ako su odvodni kanalići suženi ili zbog mekše konzistencije izmeta izostane njegov pritisak na analne vrećice, sekret zaostaje i ponovo se javljaju znakovi upale i alergije.

Nakon pražnjenja analnih vrećica bilo bi ih dobro isprati blagim antiseptikom, a kod jače izraženih promjena primjenjuje se injekciona terapija lijekovima koji djeluju na samu upalu, ali smiruju i znakove alergije. Na žalost, recidivi su vrlo česti.

Ako je veterinar isključio ostala oboljenja, preostaje Vam da psa vodite na redovite kontrole i terapije čime ćete najvjerojatnije produživati razmake između čišćenja žlijezda.

Želim naglasiti da je ovaj problem najčešće, iako ne uvijek, povezan s prehranom te Vam preporučam da psa hranite nekim od medicinskih programa. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica, te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi je medicinska hrana:
- d/d Hills prescription diet u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku sa jelenom, janjetinom, patkom i lososom.
- Sensitivity control Royal Canin u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku sa piletinom i patkom.
- dermatosis formula Eukanuba u dehidriranom i konzerviranom obliku

OZNAKE: