Povratak

Tablete za umirenje psa koji se boji pucnjave petardi | Neprikladnost Apaurina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam psa mješanca bernardinca i labradora. Voljela bih čuti vaš savjet kako za smiriti tijekom dočeka nove godine budući da on boravi vani i da se neopisivo boji pucnjave. Čitala sam da je Apaurin dobar za smirenje pasa, pa me zanima da li je to stvarno djelotvorno i koja je doza potrebma za njega buduci da on ima oko 60 kg. Također, preporučujete li možda koje drugo sredstvo za smirenje. Hvala! Lijep pozdrav, Zrinka

O: Apaurin nije dobar izbor za umirenje pasa. Naime, u većem broju slučajeva izaziva sasvim suprotan efekt te pas postaje osjetljiviji na vanjske podražaje.

U ponudi Pet centra su biljni programi u obliku tableta koji su namjenjeni za umirenje pasa. Mogu se davati tijekom dužeg perioda i ne izdaju se na recept. Navest ću neke od njih:

Kalm Aid tablete su tablete s okusom govedine za razdražljive i uznemirene pse i mačke. Koriste se kod anksioznosti, stresa (vatromet, grmljavina), putovanja, problema u ponašanju i sl. Sadrže L-triptofan - esencijalna aminokiselina koja utječe na proizvodnju serotonina (ima opuštajući i smirujući učinak); L-theanin- aminokiselina koja ima opuštajući učinak; Tiamin (vit.B1) - njegov nedostatak povezan s poremećajem živčanog sustava; nikotinamid; vitamin B6 i dr. sastojci. Može se davati u propisanoj dozi za trenutni učinak, a  za dugoročni učinak davati pola doze dnevno tijekom tri mjeseca. Za pse preko 30 kg se daje 2 i pol tablete dnevno.

Petvital Bachove mješavine za strah - s prilagođenim biljnim sastojcima.

Diacalm tablete za umirenje pasa i mačaka u stresnim situacijama. Dijetetski pripravak za pse i mačke s prirodnim sastojcima, koji pomažu opustiti i umiriti ljubimce u stresnim situacijama kao što su: putovanje, izložbe, promjena okoline, grmljavina, vatromet i sl. Pripravak (po mogućnosti) dati sat vremena unaprijed. Psi: 2-3 tablete na 10 kg tjelesne mase. Mačke: 1 tableta. Pripravak je bez prekida preporučljivo koristiti u razdoblju 2-3 tjedna, te davati najviše 2 puta dnevno. Djelatni sastojci: hmelj (humulus lupulus), korijen valerijane (valeriana officinalis) ekstrakt đumbira (zinginber officinalis) i dr.

Equilibria-vet tablete koje imaju nježno opuštajući učinak, pomažu umanjiti tjeskobu i ublažiti pretjerane reakcije pasa. Dnevna doza je 1 tableta na svakih 10 kg tjelesne mase.

Za razliku od navedenih koji su po nomenklaturi dodaci prehrani, veterinarsko-medicinski proizvod jačeg djelovanja, Sedalin gel, izdaje se samo na veterinarski recept.

Sedalin gel je anestetik sedativnog djelovanja koji umanjuje osjećaj straha, ali umanjuje i motoričku aktivnost jer opušta i mišiće. Sedalin gel mi se ne čini primjenjivim u ovim situacijama jer pas treba obavljati nuždu i šetati, a sa Sedalinom to možda neće biti u mogućnosti. O Sedalin gelu možete nešto više pročitati u prijašnjem odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. med.vet. naslovljenom Sedalin gel.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr