Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Želim provjeriti da li su virmani za mačke, koji sadrže iznimno puno taurina, štetni za pse. Konkretno, vitaminsko mineralna pasta VMP PFIZER za mačke. Naime moja je kujica nakon poroda počela gubiti svoju prekrasnu dlaku, pa su mi rekli da joj slobodno dam VMP za mačke koji sam imala kod kuće, jer da je dobra i za pse. Međutim, u sjećanju mi je da sam čula kako su proizvodi za mačke štetni za pse jer sadrže taurin koji šteti psima. Htjela bih provjeriti ovu informaciju. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, Darija

O: Taurin je bezbojna kristalična tvar koja nastaje hidrolizom taurikolične kiseline.

Nalazi se u tekućinama mišića i pluća mnogih životinja. Taurin se povezuje s mnogim fiziološkim funkcijama u organizmu. Potpomaže funkciji oka, srca, živčanog sustava. Glavni put sinteze taurina u sisavaca događa se u jetri. Taurin je aminokiselina kojom je organizam izuzetno bogat. Pronalazi ga se u središnjem živčanom sustavu, skeletnom mišićju, a velike koncentracije nalaze se u srcu i mozgu.

Taurin je izuzetno važna (esencijalna) aminokiselina za mačke, neophodna za normalno funkcioniranje njihovog probavnog sustava, jetre i funkcije bubrega. U prehrani mačke u prirodi, taurin dolazi iz srca, jetre i ostalih unutarnjih organa njihove lovine. Komercijalna hrana za mačke obično mora biti pojačana taurinom, iz razloga što u procesu proizvodnje hrane mesne sirovine izgube prirodnu količinu taurina. Iz razloga što je taurin vitalan za pravilno funkcioniranje mačjeg probavnog sustava, nikako nije dobro hraniti mačku hranom za pse (pseća hrana nema dodanog taurina).

Pfizer VMP tablete za pse i mačke sadrže manje sirovih masti, te više sirovih proteina od Pfizer VMP paste za mačke, te je ukupna količina vitamina koji pospješuju zdravu funkciju kože i dlake (vitamin A, D3, B-kompleks) uvelike manja, pa je u tom slučaju upitna i doza koja bi bila učinkovita za pse.

U novijim istraživanjima pokazalo se kako je taurin važan i za pse, naročito za normalnu funkciju srca i živčanog sustava. No pas u velikoj mjeri ima mogućnost sinteze taurina iz aminokiseline cisteina i metionina, te stoga taurin za pse nije esencijalna aminokiselina. No, u suvišku taurina, moguća su trajna oštećenja jetre i bubrega, ali uvjetovano općenito suviškom bjelančevina. Naime bjelančevine se procesima metabolizma pretvaraju u ureu koja oštećuje navedene organe, što može posljedično izazvati dehidrataciju i povećati izlučivanje kalcija iz organizma, a postoji i granica do koje se bjelančevine mogu iskoristiti u organizmu.

Bez obzira na navedeno, preporučila bih uzimanje onih preparata koji su registrirani za pojedinu vrstu životinja, jer će jedino na taj način biti izražen i njihov pravi učinak za određenu namjenu.

OZNAKE: