Povratak

Tekućina curi iz anusa psa | Proktitis - upala završnog dijela crijeva | Analne žlijezde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam psa 4 god. starog koji je alergičar, ali me zanima to da li je normalno kod pasa da im analne žlijezde same cure (valjda kad su pune) jer mom psu izlazi iz anusa svaki dan par kapljica svijetlozelenkaste tekućine, nije smrdljiva, ali od kad ga imam to mu iscuri u šetnji ili nakon fizičke aktivnost, da li je to normalno? Puno hvala. Lp, Maja

O: Problemi s analnim žlijezdama kod pasa uočljivi su, između ostalog, po pojavi karakterističnog, (nama) neugodnog mirisa. Zbog toga, mala je vjerojatnost da se kod Vašeg lubimca radi o analnim žlijezdama. Osim toga, kada se žlijezde ne prazne, odnosno kada su pune, nije uobičajeno da se prazne same. Njihovo pražnjenje događa se pod pritiskom fecesa ili manualno – prstima.

Pojava tekućine koju ste opisali može pobuditi sumnju prema proktitisu – upali završnog dijela crijeva, koji može nastati iz više razloga, npr. kao "produžetak" upale debelog crijeva, zbog prisustva tumora, crijevnih parazita, itd. Također, pojava crijevnih parazita može uzrokovati različite nespecifične simptome, pa i one koje ste opisali, bez nastanka proktitisa. Ukoliko pas ima mekšu, neformiranu stolicu, moguće je da ostane malo tekućeg sadržaja koji se kasnije evakuira van.

Svakako bi bilo dobro da svojeg ljubimca odvedete veterinaru radi pregleda i utvrđivanja o čemu se točno radi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr