Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsa starog 2 godine, unazad dva tjedna povremeno počne udisati zrak otežano, kao kod ljudi kad žele pročistiti nos. Pritom se cijeli ukoči, uključujući i čeljust. Kad mu se to događa, ispruži vrat i glavu gura prema naprijed. Dosta se glasno čuje kad se to događa.
Imam osjećaj isto tako da gubi snagu u nogama, povremeno mu curi i nos.
Normalnog je raspoloženja, normalno jede, stolica mu je normalna i normalno se igra. Jedino kaj puno spava, ali spavao je i prije toga puno.
Hvala,
Tomislav

O: Zbog kratke njuške u mopsa, specifičan je šum disanja pa ponekad i teže dišu te su skloni infekcijama dišnog sustava.

Neki od dišnih problema koji se češće javljaju u pasa su:

Strano tijelo u nosu - jedan je od većih problema, jer pas stalno njuška i hoda spuštene glave i to je jedan od razloga što u nos mogu ući razni predmeti od kojih je najučestaliji i najopasniji klasić divljeg ječma. Problem je u tome što pas nije u mogućnosti iskihati van klasić, zbog njegove građe tj. izdanaka. Ta strana nosa je začepljena, disanje i njušenje je otežano, a sve to skupa može dovesti do dublje infekcije pa i do sepse.

Upala grkljana i dušnika - također od češćih bolesti dišnog sustava. Funkcija sluznica grkljana i dušnika je da uz ostale funkcije čisti udahnuti zrak. Kad se na njoj nakupi dovoljno nečistoće pas je kašljem izbacuje van. Jako onečišćen zrak stvara podlogu da sluznica bude osjetljiva i podložna bakterijama i virusima. Upala se može proširiti i na pluća.

Upala pluća - zapravo je nastavak upale grkljana i dušnika, ali bakterije i virusi mogu doći u pluća i izravnim udisanjem zagađenog zraka ili hematogeno (krvlju) iz bilo kojeg drugog organa. Kod upale pluća se smanjuje površina tkiva u kojem se izmjenjuju plinovi iz zraka i krvi. Organizam iz tog razloga ne dobiva dovoljno kisika i ne otpušta sav ugljični dioksid, što nakon prekoračenja minimalnih potreba organizma dovodi do ugušenja. Upala se pluća najčešće javlja kod štenečaka, ali može biti i posljedica komplikacije nekih drugih bolesti. Disanje je otežano, kašalj bolan i tih te je opće stanje organizma uvijek slabo (povišena temperatura, smanjen apetit...).

Kako problemi sa disanjem Vašeg ljubimca traju već neko vrijeme, savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će uzeti anmnezu od Vas, zatim napraviti opći klinički pregled i na kraju postaviti dijagnozu, te prema nalazu poduzeti odgovarajuću terapiju.

Nemojte svome psu davati za piće prehladnu vodu, od hrane mu se ne smije davati ništa direktno iz hladionika (sve se mora zagrijati na sobnu temperaturu). Ako pas kojim slučajem ima upalu grla, nemojte mu davati dehidriranu hranu kako ga ne bi grebala po sluznici, već ju namočite ili ga neko vrijeme hranite s konzervama.

OZNAKE: