Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Labradorica stara godinu dana i sedam mjeseci ima u posljednje vrijeme (desetak dana) puno zdravstvenih problema. Dan prije što će nastati problemi, vodili smo je na kamenitu plažu. Bila je vesela i zdrava. Sutradan je bila vrlo mirna i bezvoljna. Primijetili smo da se teško ustaje, kao da je zadnje noge bole. Veterinar nam je rekao da joj dajemo veliku količinu kalcija i andol, protiv bolova. Nakon par dana shvatili smo da njegova terapija ne djeluje. Snimili smo joj kosti i kralježnicu i sve je na snimki bilo dobro. Labradorica, skoro uopće ne pije vodu, a slabo i jede. Stolica joj je tvrda i rijetko se događa. Jutros smo primijetili da je zauzela položaj kao da će obaviti nuždu, međutim umjesto izmeta našli smo kapljice krvi.

Danas izbjegava hranu koju je u posljednje vrijeme također jela manje nego obično. Pošto u našem gradu nema dobrih veterinara, očekujemo Vaš odgovor što prije. Hvala, Sanja

O: Bolesti lokomotornog sustava obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišičima. Najčešća bolest u velikih i teških pasmina pasa je displazija kukova, koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. Bolest je nasljedna, a tok bolesti je progresivan. Patologija lokomotornog sustava obuhvaća jedno kompleksno područje te uzrok nepravilnog kretanja u Vašeg ljubimca može biti i nešto drugo. U pravilu, terapija uključuje kontrolu tjelesne težine, umjerene šetnje i trčanje na mekoj podlozi, tople obloge na problematičnim područjima, lijekove potiv bolova i upale (Rimadyl protiv bolova), dodavanje glikozaminoglikana (Caniviton forte, Petvital GAG tablete ili prašak) za prevenciju i izgradnju propale hrskavice u zglobovima. Prognoza je promijenljiva i ovisi o lokaciji i stupnju artroze (oštećenje zgloba). Osim navedenoga, kako RTG-snimkom nisu uočene nikakve patološke promjene na kostima i zglobovima koje bi upućivale na uzrok otežanog hodanja možda je u pitanju jednostavna upala mišića posljedicom cjelodnevne aktivnosti. Doduše, ona bi se kroz 2 do 3 dana trebala smiriti i kujica bi se trebala normalno kretati.

Dakle, kako ste spomenuli i otežano defeciranje osim problema hodanja, moguće je da se radi i o začepu. Naime niste spomenuli koliko dugo otežano vrši nuždu ili je uopće ne vrši jer je bitno napomenuti kako dolazi do intoksikacije ukoliko sadržaj crijeva zaostane 4-5 dana u crijevima. Intoksikaciju karakteriziraju različiti simptomi poput nedostatka apetita, bezvoljnosti, depresije i sl., a posljedično dovodi do stanja opasnih po život. Što se feces (izmet) duže zadržava u debelom crijevu, postaje tvrd i suh i teže ga crijeva izbacuju prema van. Uzrok začepa može se nalaziti unutar volumena crijeva ili van crijeva ili posljedica autoimune bolesti dotičnog organizma. Kosti, dlaka ili paraziti izmješaju se s fekalnim materijalom i dovode do začepa (unutarnji uzrok). Pritisak na crijevo od strane kostiju (prijelomi, zadebljanja) ili povećanih limfnih cvorova ili povećana prostata ili novotvorevina također dovode do začepa (unutarnji uzrok). Hipokalemija, hiperkalcemija, smanjena funkcija štinjače, lijekovi (diuretici, antihistaminici, opijati) također usporuju rad crijeva. Nedovoljno kretanje naših ljubimaca uz pretilost, isto su jedan od uzroka ovakve poremetnje rada crijeva. Da bi se ustanovio pravi uzrok poremetnje treba obaviti razne pretrage u veterinarskoj ambulanti. Do tada možete pomoći svojem ljubimcu dijetalnom ishranom, hranom koja sadrži visoki udio fibre (vlaknine), osigurati stalni pristup svježoj vodi i izvoditi je u duže šetnje, gdje će na miru i češće obavljati nuždu; naravno sve uz dogovor s Vašim veterinarom.

OZNAKE: