Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam maltezericu Megi, staru godinu i dva mjeseca. Prvo tjeranje je imala prije 6 mjeseci i za koji dan bi trebala se ponovno tjerati. Inače je vrlo zaigrana i pomalo nestašna. Međutim, zadnja dva tjedna postala je nemoguća. Počela se penjati po stolovima i krasti hranu sa stola, raznositi zemlju po kući, reciklirati račune i maramice... Zna da to ne smije, jer čim dođemo kući pobjegne pod krevet, gdje se inače nalazi njena "kazna". Ima li to ikakve veze s time što se treba ponovno tjerati, da li je to neka vrsta "psećeg PMS-a"? Mi smo zaista očajni i ne znamo što činiti jer su neke stvari uistinu izmakle kontroli, naime postalo joj je normalno da nuždu obavlja u kući, pa čak i nakon dvosatne šetnje. Molim Vas, recite što nam je činiti. Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav, Ana

O: Naravno, moguća je i česta promjena ponašanja kuja pred i u fazi tjeranja. Međutim, opisano, kako ste i sami naveli, je izmaklo kontroli pa bi i pooštravanje odgojnih mjera bilo potrebno jer sumnjam da je sve posljedica "PMS-a".

Ukoliko su nastale promjene u ponašanju samo posljedica hormonalnih promjena, za pretpostaviti je da bi se takvo ponašanje moglo ponoviti i sa sljedećim tjeranjem.

Osim konkretnih odgojnih mjera predložio bih Vam da razmislite o sterilizaciji kujice. Sterilizacijom bi se prekinulo divljanje hormona i zasigurno biste se riješili neugodnih situacija (obilaženje mužjaka, krvavih iscjedaka , lažnih trudnoća i neželjenih trudnoća).

OZNAKE: