ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam haskicu staru 10 godina. U ponedjeljak je operirala piometru, dobila je injekciju antibiotika i za bolove. 4 naredna dana je pila tablete antibiotika, ali ništa za bolove. Danas strašno dahće i uznemirena je, ja sam to pripisala boli i dala joj četvrtinu brufena od 400 mg, ona ima oko 25 kg. Zanima me je li to u redu ili joj može naškoditi? Otišli bi u veterinara, ali nema nijedan dežuran u našoj blizini. Nadam se brzom odgovoru jer sam zabrinuta. Unaprijed zahvaljujem!

O: Brufen je lijek čija je djelatna tvar ibuprofen. Ibuprofen je tvar koju psi i mačke ne metaboliziraju kao ljudi već se procesima pretrvorbe i eliminacije iz tijela događa upravo suprotno - ibuprofen je štetan za pse i mačke. Ibuprufen u želucu izaziva iritacije različitog stupnja, a one mogu biti znatne sve do nastanka ulceracija i krvarenja. Ovaj lijek je toksičan i za bubrege pasa u kojima, zavisno o dozi, može izazvati poremetnje funkcije. Prvi znaci trovanja ibuprufenom su: bljedilo vidljivih sluznica, povraćanje, proljev, dehidracija, gubitak apetita te bol u području trbuha.

Ostali ozbiljni klinički znaci su oni koji se odnose na promjenjen mentalni status i osjetila kao i posljedice poremećenog rada bubrega.

Ne postoji specifiča antidot za ovu tvar, liječenje je simptomatsko.

Slično kao Brufen, za pse i mačke su toksični uobičajeni lijekovi naših kućnih ljekarni (Andol, Paracetamol, Voltaren...) te ih ne treba upotrebljavati.

Prema opisanom, kujicu bi ipak trebalo odvesti na veterinarski pregled, odnosno vrlo vjerojatno nastaviti s antibiotskom terapijom.

OZNAKE: