Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koliko dugo može tornjak živjeti?
Martina

O: Tornjak je snažan, velik,čvrst pastirski pas,čije je tijelo prekriveno dugom i gustom dlakom. Dolazi u više boja (uglavnom po glavi ili leđima), a osnovna je boja bijela. Visina mužjaka je između 65 i 70 cm, a ženke između 60 i 65 cm. Smatra se hrvatskom i bosansko-hercegovačkom autohtnom pasminom. U povijesti je korišten kao pastirski pas koji je čuvao stada od vukova ili medvjeda.

U određenim dijelovima Hrvatske (Lika, Gorski kotar, Dalmatinska zagora) ovu funkciju obavlja i danas. Osim za čuvanje stada, ovi psi mogu biti odlični čuvari dvorišta.

Prema karakteru, ovaj je pas staložen, dobroćudan, hrabar, poslušan, inteligentan, izrazito samopouzdan. Tornjak je nepovjerljiv prema strancima, oštar ukoliko osjeti da je ugrožena imovina koju čuva ili pak njegov gospodar. Vjeran je i privržen vlasniku i članovima njegove obitelji. Budući je ova pasmina vrlo inteligentna, brzo uči, lako ih je dresirati.

Nagon za čuvanjem i zaštitom kod ovih pasa nije potrebno razvijati niti poticati jer se on spontano javlja kako pas postaje stariji.

Pored adekvatnog i dosljednog odgoja, ovim je psima potreban autoritativan i iskusan vlasnik jer je kod odraslih pasa moguće i ispoljavanje agresivnog ponašanja, stoga ga i, na najmanju naznaku, treba suzbijati.

U prosjeku žive oko 12-13 godina.

OZNAKE: