Povratak

Trajanje tjeranja kuje i rizik od neželjenog parenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam labradoricu staru 9 mj. i prije 18 dana se počela tjerati, do prije 4 dana je imala krvarenje pa me zanima je li još opasno ili se može početi igrati s drugim psima. Hvala, Danijela

O: Normalno trajanje "tjeranja" (period proestrusa i estrusa) u kuja iznosi 9 + 9 dana. Prvih 9 dana je faza proestrusa - otečena vulva, krvavi iscjedak, kuja privlači mužjake, ali ne dozvoljava parenje. Drugih 9 dana je estrus - stidnica i dalje otečena, ali iscjedak nije krvav, a kuja dozvoljava parenje. U najvećem broju slučajeva ovulacija nastupa 2 dana od početka estrusa. Parenje 11. i 13. dana od početka pojave krvavog iscjetka, u većini slučajeva rezultirat će graviditetom.

No, svaka životinja je individua za sebe pa se fiziološkom smatraju i varijacije u trajanju proestrusa 2-27 dana, a u trajanju estrusa 3-21 dan. Opširnije o spolnom ciklusu kuje možete pročitati u tekstu Spolni ciklus kod kuje.

Mislim da postoji mogućnost da je Vaša kujica još uvijek u estrusu. To možete lako provjeriti pri susretu sa muškim psom, ali  kuja mora biti na povodcu kako biste je mogli kontrolirati. Ako kuja diže rep na stranu i stoji te dozvoljava naskakivanje, onda je sigurno u estrusu.

Pošto je Vaša kujica još mlada i vjerojatno joj je to prvo tjeranje, ciklus još nije stabilan i period " krvarenja" je trajao duže nego je uobičajeno.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr