Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Prije 9 mjeseci udomila sam psa mješanca s ulice, koji je bio u jako lošem stanju i zlostavljan od strane djece. Kastrirala sam ga u 9. mjesecu prošle godine, a cjepila protiv bjesnoće u 10. mjesecu, kada mu je veterinar dao i tablete protiv parazita Prazinon. Pas je nakon toga imao dobar apetit, ali je sada unazad dva, tri mjeseca slabog apetita i opet je omršavio. Imam još jednog psa koji dobije istu količinu hrane i koji je tri puta deblji i sjajnije dlake od ovog udomljenog. Ovaj moj drugi stari pas redovito ide u šetnje, dok ovog udomljenog držim isključivo u dvorištu jer se boji povodca i uzalud sam ga pokušavala izvesti van i naučiti na povodac. Prije  par  dana  sam  mu dala  3  tablete  Prazinon  (ima oko  20-tak kg)  i

vidjela sam u njegovom izmetu puno žutih zrnaca (veličine i izglega  poput zrna pšenice) te mi je veterinarka rekla da je to trakavica, nakon čega sam mu dala još 5 takvih tableta. Da li je moguće da je zaražen s trakavicom i da li ona tako izgleda u izmetu (boje i veličine kao zrno pšenice) ili je nešto drugo u pitanju? Napominjem da cijele zime hranim ptice u dvorištu te sam primjetila da taj pas jede hranu koja padne iz ptičje hranilice dolje, a kako pada i ptičji izmet na isto tlo, je li moguće da se taj pas na taj način od ptičjeg izmeta zarazio s nekim parazitima ili s trakavicom i kako da ga sigurno izlječim od toga? Imam još jednog psa koji, kao što sam napomenula izgleda zdrav, debel je i ima dobra apeti, a imam i kućnu mačku koju povremeno pustim u dvorište pa je i ona u kontaktu s psima te me jako strah da se svi ne zarazimo od tog psa kojeg sam udomila, odnosno koliko je to opasno za mene i ukućane i kako da ga potpuno izliječim i spriječim od daljnjih zaraza s parazitima?
Ana

O: Kod pasa parazitiraju sljedeće trakavice:

- Velike tenije (T. hydatigena, T.pisiformis, T. ovis, T. multiceps i T. serialis), koje su duže od metra, a pas se može zaraziti kad je hranjen sirovim mesom preživača, svinje te kunića;

- Dipylidium caninum koja se prenosi preko buhe, dugačka do pola metra, gravidni članci su crvenkasti, oblika sjemenke krastavca;

- Mesocestoides lineatus;

- Echinococcus granulosus ili mala pasja trakavica, koja je dugačka svega 5 mm, s 3-4 članka od kojih je zadnji gravidan. Pri jačim invazijama s trakavicama kod pasa se opažaju mršavljenje, proljev, gruba dlaka, analni svrbež i drugo.

Ehinokokoza je zoonoza jer se može zaraziti i čovjek.

U tankom crijevu pasa parazitira spolno zreli (strobilarni) stadij E. granulosus. Larvalni ili cistični stadij je mjehur, koji može doseći veličinu jabuke pa i više, ispunjen bistrom tekućinom, a s unutrašnje strane ciste se nalazi velik broj nezrelih oblika trakavica. Mjehuri se pojavljuju na jetri, plućima pa i drugim organima preživača, svinja, rijeđe konja i čovjeka. Pas se invadira kad pojede takve iznutrice s mjehurima preživača ili svinje prilikom klanja. Do invazije biljojeda i svejeda dolazi nakon uzimanja hrane kontaminirane izmetom invadiranih pasa. Čovjek se može invadirati i izravnim kontaktom sa psom koji na dlaci ima sasušene trakavičje članke ili jajašca.

Dijagnoza određene vrste trakavice se postavlja  koprološkom pretragom kad se u izmetu ili oko anusa traže članci.

Dehelmintizacija ("čišćenje" od crijevnih parzita) se uobičajeno provodi uz vakcinaciju protiv bjesnoće.

Prazinon tablete sadrže pirantel, prazikvantel i febantel, koji zajednički djeluju na  sve rodove glista (nematode) i trakavica (cestode) koje parazitiraju u crijevima pasa. Prazikvantel ima cestocidno djelovanje protiv zrelih i nezrelih stadija trakavica.

U svrhu redovitog uklanjanja crijevnih nametnika dostatno je jednokratno davanje tableta Prazinon svaka 3 mjeseca. U okolnostima teških invazija dehelmintizaciju treba ponoviti nakon 14 dana.

Psu težine 10- 20 kg treba dati 2 tbl, a psu težine 20-30 kg daju se 3 tablete.

Prazikvantel ne djeluje ovicidno, tj. ne uništava jajašca trakavica, stoga je izmet tretiranih mesojeda u prva dana nakon dehelmintizacije potrebno skupljati i neškodljivo uklanjati.

Buhe su posrednici, tj. izvori zaraze za trakavicu Dipylidium caninum te je uz dehelmintizaciju potrebno uklanjati i buhe.

Prazinon, a i drugi preparati koji djeluju protiv glista i trakavica (Pratel, Drontal tablete) se resorbiraju iz crijeva i metaboliziraju u jetri te izlučuju putem mokraće i žuči. Stoga je važno pridržavati se propisane doze prema tjelesnoj težini te razmaka između davanja - 14 dana. Prepatentni period ili period u kojem se iz jajašaca razviju odrasli stadiji iznosi oko 14 dana. Prevelike doze te prečesto davanje može oštetiti jetru i bubrege.

Što se tiče hrane za ptice, moguće je da ste u izmetu zapravo vidjeli zrna pšenice i prosa, koje pas ne može probaviti zbog svog kratkog probavnog trakta. Kod ptica i mesojeda ne nalazimo iste vrste glista i trakavica, tako da je mogućnost zaražavanja psa putem ptičjeg izmeta minimalna.

Svog drugog psa i mačku, u slučaju da je novi pas izvor zaraze, također možete redovito dehelmintizirati - svaka 3 mjeseca. Mački možete dati Pratel ili Drontal Cat tablete, a psu Pratel, Prazinon ili Drontal Plus, a izmet neškodljivo uklonite.

Vi  i vaši ukućani, nakon izravnog kontakta sa psima i mačkom, redovito perite ruke te spriječite kontakt sa ustima.

Jajašca trakavica su otporna na dezinficijense, ali nisu na visoke temperature.

Osim parazita, postoje i mnogi drugi razlozi slabijeg apetita, a posljedično i mršavosti, kao što su gastritis ili intolerancija na hranu. Preporučam vam da ljubimca odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu za male životinje kako bi se napravila pretraga krvi.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: