sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za pomoć oko svoga ljubimca. Šetajući vani psa mi je udario automobil i to tako da je pas pogledao i stajao ravno nasuprot auta stojeći ravno te udarivši čelom u automobil pri čemu mu se glava naglo okrenula pod kutom od oko 90 stupnjeva u lijevo. Psu je veterinar dao injekcije za smirenje i pretpostavljam protiv bolova. Od toga je prošlo oko 8 sati i brine me to što da napravim jer moj pas uopće ne može pomicati glavu ili otvoriti oči, ali sa ostalim dijelovima tijela može upravljati. Veterinar je ustvrdio da na leđjima odnosno tom dijelu kralježnice nema puknuća, ali pas mi nekontrolirano slini jer slinu ne može progutati, a glavu ni pomaknuti ni oči otvoriti. Što je potrebno da mi se pas vrati u normalu? Molim vas, pomozite mi što brže možete. S poštovanjem, Petar.

O: Jedan od vrlo čestih uzroka nastanka trauma kod pasa je udarac motornog vozila. Pri tome mogu nastati brojne ozljede različitih dijelova tijela, a naručito su česte  ozljede glave. Traumu glave redovito prati smanjenje ili gubitak  funkcija mozga.

Kao posljedica udarca nastaje potres mozga, otečenje, kontuzije, razderotine, frakture, kompresije ili krvarenja.

U slučaju traume glave u pasa, treba obratiti pozornost na slijedeće simptome: abnormalna razina svijesti, razlike u izgledu zjenica, da li su udovi kruti ili mlohavi, neuobičajeni pokreti očiju, krvarenje iz nosnica, krvarenje iz ušnog kanala, napadi, držanje glave na jednu stranu. Simptomi potresa mozga su gubitak ravnoteže, vrtoglavica, razrokost, često i povraćanje, gubitak apetita i potištenost. Kao komplikacije stanja, osim uginuća, moguće su i trajne posljedice na gubitak funkcija ekstremiteta (nemogućnost hodanja) ili bilo kojeg drugog organskog sustava.

Kako bi se ustanovilo pravo stanje, odnosno postavila dijagnoza i odredilo stupanj ozljeda, potreban je klinički i neurološki pregled, te dodatne dijagnostičke pretrage. Kompletan neurološki pregled je ipak bolje napraviti kada je pas u potpunosti budan jer je u većini slučajeva potrebno procijeniti i da li su prisutne i teže ozljede poput ozljeda kralješničke moždine te unutarnjeg krvarenja. Preporučljivo je načiniti RTG-snimku ili CT kako bi se odredile frakture i eventualne ozljede mozga. CT-om se determiniraju krvarenja, otečenja mozga, penetrirajuća strana tijela i duboke frakture lubanje.

Liječenje trauma glave prvenstveno ovisi o uzroku i stupnju ozljeda. Terapija se sastoji od nadoknade tekućina infuzijama, lijekovima protiv bolova, lijekovima za smanjenje otečenosti mozga, po potrebi lijekovima za smirenje ako se jave napadi. Također, u slučaju krvarenja rade se postupci za stabilizaciju cirkulacije.

Oporavak može  trajati različito dugo. U nekim blažim slučajevima, životinja se može oporaviti za nekoliko dana, a ponekad je za potpuni oporavak nekih neuroloških znakova i funkcija potrebno i više od šest mjeseci. Veliku ulogu u brzini oporavka ima dob psa i fizička kondicija. Uz odgovarajuću terapiju potrebno je i strogo mirovanje jer svako povećanje intrakranijalnog tlaka može dovesti do pogoršanja simptoma i dodatnih komplikacija.

Vjerujem da je  Vaš veterinar odredio nastavak terapije, a osim redovitog davanja propisanih lijekova, razgovarajte sa kolegom o tome jesu li potrebne dodatne pretrage. Prognoza ovisi o stupnju i području oštećenja mozga, odgovora na poduzetu terapiju te sekundarnim ozljedama. Obično je potrebno i nekoliko neuroloških pregleda kako bi se procijenila učinkovitost terapije te progresija simptoma. Koma dulja od 48 sati ili pogoršavanje kliničkih znakova nosi vrlo lošu prognozu za oporavak.

OZNAKE: