Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Naš pas je u odličnom stanju, trči, juri, skače, veseo je, ali pre neki dan na minut je tresao glavom levo-desno, a da toga uopšte nije bio svestan. Tu istu radnju ponovio je i naredna dva dana, u trajanju od 1-2 minuta, ali je za to vreme čak zevao, rastezao se, čak su dao da mi prati prst dok trese i normalno je pratio i svesno prekinuo radnju trešenja pa je opet nastavio. Proverili smo mu sve kranijalne nerve, proverili ušne duplje, bio je kod oftamologa, sve je odlično. Snimili smo pluća i srce, uradili ultrazvuk svih organa. Ništa. Ostaje da se vidi glava, ali to za sada ne radimo jer danima se ništa ne dešava. Žena mi je trudna pa postoji mogućnost da je uznemiren, a i to se događalo pred moj put.

Ispisaću vam rezultate krvi, mada vam napominjem da pati od egzokrine insuficiencije pankreatitisa zbog koje uz svaki obrok dobija lek Almazym H.
Hvala unapred, Miloš

O: Ritmički, oscilatorni, nehotični pokreti cijelog tijela ili dijela tijela (najčešće glava i stražnji ekstremiteti) zovu se tremori.

Uzroci tremora glave mogu biti:
- abnormalnosti mozga (degenerativne, urođene, upalne, imunoposredovane ili toksične), -idiopatski tremor glave je čest u engleskog buldoga i dobermana, javlja se sporadički (povremeno) i iznenada. Smjer može biti gore-dolje ili lijevo-desno;
- neki lijekovi (doxorubicin, difenhidramin, metoclopramid...);
- abnormalnosti centralnog ili perifernog vestibularnog sustava;
- metabolička bolest pa u nalazima imamo hipokalcemiju, hipoglikemiju i abnormalnu funkciju bubrega;
- miopatije pa u nalazima imamo povišenu kreatinin kinazu.

Liječenje tremora ovisi o primarnom uzroku i potrebno je izbjegavati svaki stres i naprezanje. Bitno je da i dalje pratite psa kako biste mogli povezati  da li će još koji put tremor biti povezan sa stresom.

Savjetujem Vam, da biste isključili lijek za kroničnu insuficijenciju gušterače kao uzrok tremora i navedenih biokemijskih i hematoloških nalaza, da pročitate što je sve navedeno u mogućim nuspojavama navedenog lijeka.

U nalazu Vašeg ljubimca koji ste naveli, promijenjeni parametri znače sljedeće:

Albumini, globulini i ukupni proteini: albumini i globulini su ukupne bjelančevine krvnog seruma, a u plazmi ima još fibrinogena. Apsolutna hiperproteinemija najčešće je posljedica pojačanog stvaranja globulina (kod kroničnih upala, reumatskog artritisa ili plazmacitoma). Njihova razina raste i kod povraćanja, proljeva, opekotina, krvarenja tj. bilo kojeg oblika dehidracije.
Kreatinin: kod svakeog zatajenja bubrega dolazi do povišenog izlučivanja završnih produkata metabolizma bjelančevina. Najbolji pokazatelj funkcionalne sposobnosti bubrega je kreatinin.
AST (aspartat aminotransferaza): to je enzim od velike važnosti za bolesti jetre i srčanog mišića, a da bi njih izdiferencirali bitni su i drugi parametri za njihova oboljenja.
ALT (alanin aminotransferaza): povišene vrijednosti govore o oštećenjima parenhima jetre.
Bilirubin: tvorba bilirubina potječe od razgradnje hemoglobina. Povišena koncentracija bilirubina u krvi uzrokuje žuticu. 
Ca (kalcij): od ukupne količine u tijelu kalcij se nalazi u količini 99% u kostima i zubima, a u eksracelularnoj tekućini tek oko 1%. Kalcij je uključen u metabolizam kao aktivator mnogih enzimatskih sustava i hormona, te u funkciju mnogih organa. Ima važnu ulogu kod pobuđivanja živaca, kontraktilnosti mišićnih stanica i kod grušanja krvi. Povišen kalcij uzrokuju hiperparatireoidizam , hipertireoidizam, višak D vitamina, akutna oseoporoza. Vrijednosti u serumu više od 3,75 mmol/L nose u sebi rizik hiperkalcemične krize s visokim mortalitetom koji se može javiti uz bilo koji hiperkalcemični sindrom.
Fosfor: povišen je kod unosa velike količine vitamina D, zatajenja bubrega ili nakon loma kosti.
ALP (alkalna fosfataza): enzim prisutan u gotovo svim organima i tkivima.Vrlo je važna za dijagnosticiranje bolesti jetre i kostiju.
Neutrofili: neutropenija (umanjen broj neutrofila) govori o slomu obrane organizma i omogućavanju ulaza mikroorganizama.
Hemoglobin:
povišen je kod dehidracije.
MCH: prosječna količina hemoglobina u eritrocitu.
MCHC: prosječna koncentracija hemoglobina u eritrocitu.
Trombociti: smanjen broj pri hemoragičnom sindromu (npr. krvarenje).

Idiopatski tremor glave ne traži poseban tretman jer benigni tremor, koji se javlja sporadički, ima malo posljedica na zdravlje, no s obzirom na nalaz savjetujem da i dalje Vaš veterinar prati psa ili da se javite ne Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: