Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu pekinezara staru 12,5 godina. Znam da je u toj dobi jako teško psa naučiti na nešto novo, ali moram pokušati, pa Vas molim za savjet. Naime, kako stanujem na IV katu, nosim je u košari svaki dan na šetnju, budući da zbog problema sa leđima nije dobro da se sama penje i spušta. Meni to već predstavlja veliki problem i došla sam na ideju da ju probam naučiti da nuždu obavlja na terasi . Molim Vas za savjet kako to izvesti u toj dobi? Zahvaljujem, Mirjana.

O: Potpuno ste u pravu što se tiče učenja mladog i starog psa, jer što je pas mlađi, jednostavnije ga je naučiti određene stvari.

Kod učenja psa postoji nekoliko osnovnih pravila: treba biti dosljedan u svom pristupu, kada pas napravi ono što zahtjevate od njega potrebno ga je nagraditi (hranom ili glađenjem) čim pas učini ono čemu ga učite i pohvaliti ga. U prodavaonicama Pet centra na blagajnama držimo privlačne mirise za vršenje nužde. Na mjesto koje ste odabrali za vršenje nužde možete nanijeti privlačni miris (Puppy trainer "Karlie", "Gimborn").

Pohvala i nagrada bit će stimulacija da pas ponovi učinjeno. Kada pas počne obavljti nuždu, mirno mu izgovarajte riječ koju ste odlučili povezivati s nuždom. Tu riječ dosljedno koristite i s vremenom će pas njihov zvuk povezivati s predstojećom nuždom. Kao podlogu za obavljanje nužde možete postaviti pelene ("Karlie"). To su prostirke s velikom moći upijanja koje zadržavaju tekućinu i neće se izderati kao npr. novine. U ponudi Pet centra je i plastični WC u koji možete umetnuti i fiksirati ovakve pelene. Također u Pet centrima možete nabaviti plastični WC sa pijeskom za pse za obavljanje nužde (posuda za vršenje nužde za pse je drugačija od posude za vršenje nužde za mačke; posuda za vršenje nužde za pse ima otvor kroz koji pas ulazi nesmetano, a posuda za vršenje nužde za mačke nema taj otvor jer su mačke puno spretnije od pasa i nije im problem skakati u posudu).

Glavni je problem što dok starijeg psa priučite na obavljanje nužde u stanu na određeno mjesto, pas će neko vrijeme trpjeti i zadržavati mokraću jer će čekati svoje vrijeme za van. Tu pomoći nema, jer ako psa želite naučiti na obavljanje nužde u stanu, treba ga puno rijeđe voditi van na obavljanje nužde.

OZNAKE: