Povratak

Tretiranje dlake psa nakon kupanja u moru / Da li je potrebno nakon svakog kupanja tuširati psa?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Imam kujicu, mješanac welsh terijera i mješanca, ali je po svemu terijerka i obožava more. Svaki put nakon kupanja isperemo je čistom vodom ali onda se počne češati, a dok je ta sol na njoj mirna je. Da li se može ostaviti tako nekoliko dana sol na njoj ili da ipak nastavimo ispirati more nakon svakog kupanja? I jel postoji mogućnost da ta sol nju lagano dok se suši gricka kao što se i nama događa na koži pa da njoj to odgovara jer ona obožava kad ju se češlja i češe. Hvala. Josipa


O: O kupanju u moru možete nešto više pročitati u prijašnjim odgovorima kolega Ljetovanje s psom, Pas ide na more. Većina pasa obožava kupanje i morske radosti, ali za razliku od ljudi teško podnose sunce.  Preporuka je izbjegavati najveće vrućine. To znači da psa na kupanje trebate voditi prije devet sati ujutro i poslije 19 sati navečer.  Psi ne vole ležati na suncu, jer im se tijelo tako pregrijava. Bitno mu je omogućiti da pije puno vode, neka leži u hladovini, neka se redovito kupa u moru i  dijelove tijela koji nisu prekriveni dlakama možete namazati kremom za sunčanje sa što većim faktorom.

Uglavnom svi se slažu da ako se pas ne češe i na koži/dlaci nema oštećenja, da tuširanje nakon svakog kupanja u moru nije nužno. Ako se pak pas non-stop češka preporuka je isprati ga običnom vodom, a po potrebi šamponom. Ako se pas kupa u marini gdje su brodovi i gdje je more puno ulja, a negdje i fekalija psa obavezno istuširati. Neke pse nije potrebno tuširati, ali ga nakon sušenja treba dobro očetkati.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr