Povratak

Tretiranje prostora ciljem prevencije od invazije buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Moje pitanje je što mogu napraviti nakon što sam koristila sve vrste Frontlinea, Neopitroid EC 20, Neopitroid prah, šampon protiv insekticida, Taktik, Biokill? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,  Marina

O: Svi ovi preparati koji su Vam prije sugerirani i koje ste do sada i koristili predstavljaju učinkovitu zaštitu protiv vanjskih parazita na ljubimcu. Međutim, vjerojatnija je situacija da su vanjski paraziti ušli u prostor te od tamo predstavljaju stalni izvor infestacije. Naime, poznato je da buhe prelaze na ljubimca samo da se hrane na njemu, dok sve ostale životne procese, npr. umnažanje, obavljaju u nekoj od neposrednih blizina samog ljubimca. Stoga, pretpostavljam da bi u Vašem slučaju bilo potrebno nekoliko puta s razmakom od 10-14 dana temeljito tretirati prostor u kojem se ljubimac najviše zadržava. Pod time se posebno podrazumijevaju prostorije u kojoj ljubimac spava, uključujući parkete i prostori gdje se parketi spajaju, laminate i prostore gdje se oni spajaju, pločice, ispod kreveta, ispod ormara, ispod ukrasnih lajsni. Također, ležajeve kao i sve druge dijelove namještaja koje je moguće termički obraditi (oprati u perilici veša), potrebno bi bilo tretirati.

U tretmanu prostora se najčešće koriste različiti insekticidni preparati koji su neškodljivi za ljubimce, a polučuju uspjeha u tretiranju protiv vanjskih parazita. Naravno, primjena svakog preparata je točno određena svim naputcima samog proizvođača.

Ovdje bih ponovno naglasio da u određenim slučajevima tvrdokornih infestacija prostora gdje ljubimac boravi bilo bi potrebno ponoviti tretman prostora nekoliko puta. U određenim slučajevima, ni prije navedeno opetovano tretiranje prostora ne može zadovoljiti potrebu za eliminacijom vanjskih parazita iz prostora, odnosno bilo bi potrebno obratiti se službi DDD - dezinfekcije, dezinsekcija, deratizacija.
Nadam se da će nešto od prije navedenog pomoći Vam u rješavanju postojeće infestacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr