dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za savjet, naime fox terijerica je stara 11.mjeseci prije 6 dana pojela je 4 neofena od 200 mg. Nije odmah povraćala već  nakon 10 sati. Sutradan se javila izražajna drhtavica, praćena pojačanom žeđju i naravno učestalim mokrenjem. To traje svih 6 dana bez prestanka. Veterinar joj je dao 2 antibiotika za upalu mjehura ali kada je shvatio da nema učinka, vadio je krv i radio pretrage za šečer i ureu kreatinin, međutim sve je u granicama normale. Mene sad zanima je li moguće da je ta količina neofena oštetila bubrege pa da sada ima bubrežnu insuficijenciju uzrokovanu tim lijekovima protiv bolova? Koju analizu biste vi preporučili? Molim vas pomozite mi jer je ne mogu više gledati kako se muči. Puno hvala na odgovoru. Sanda

O: Neofen pripada skupini NSPULJ (nesteroidni protuupalni lijek) i antireumatika kojemu je osnovna funkcija da ublaži bol, snizi temperaturu te djeluje protuupalno.

Osnovna djelatna tvar ovog preparata jest ibuprofen.

Ibuprofen je tvar koju psi i mačke ne metaboliziraju kao ljudi već se procesima pretvorbe i eliminacije iz tijela događa upravo suprotno - ibuprofen je štetan za pse i mačke. Ibuprufen u želucu izaziva iritacije različitog stupnja, a one mogu biti znatne sve do nastanka ulceracija i krvarenja. Ovaj lijek je toksičan i za bubrege pasa u kojima, ovisno o dozi, može izazvati poremetnje funkcije. Prvi znaci trovanja ibuprufenom su: bljedilo vidljivih sluznica, povraćanje, proljev, dehidracija, gubitak apetita te bol u području trbuha.
 
Ostali ozbiljni klinički znaci su oni koji se odnose na promijenjen mentalni status i osjetila kao i posljedice poremećenog rada bubrega.
 
Ne postoji specifični antidot za ovu tvar, a liječenje je simptomatsko.
 
Prema opisanom, ljubimca bi ipak trebalo ponovno odvesti na veterinarski pregled. Tijekom pregleda Vaš veterinar će biti u mogućnosti dodatno pregledati kao i analizama krvi i mokraće dobiti uvid u funkcionalno stanje bubrega. Također, prema trenutnom zdravstvenom stanju kao i stanju pojedinih organa i organskih sustava isti će biti u mogućnosti prilagoditi terapiju na najbolji mogući način (promjena ili modifikacija postojeće terapije, potporna terapija za pojedini organski sustav, infuzija,...) trenutnom stanju ljubimca.

Korisne informacije možete saznati i u odgovorima kolegica Zdravstvene poteškoće psa nakon liječenja od trovanja / Sumnja na bolesti jetre i bubrega i Zatajivanje bubrega u starijoj dobi.

OZNAKE: