Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ženskom malom psu mješancu, starom 10 godina, je dijagnosticiran tumor in regionem abdomis cranialis lateri dextri velik 9x7 cm, koji dislocira organe ventralno. UZV je pokazao da su bubrezi uredni, ali da se tvorba projicira i unutar abdomena. Koštana struktura i kralježnica su intaktne. Mišljenja veterinara su različita, jedan kaže da je neoperabilno i da će pas ubrzo umrijeti, dok drugi želi pokušati s operacijom. Molim Vas za Vaše mišljenje i savjet. Hvala, Tea

O: Pod tumorom podrazumijevamo novonastalu tvorbu u organizmu sastavljenu od promijenjenih stanica koje pokazuju nepravilan i progresivan rast.

Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, te u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolinu i na druge organe i organske sustave). Benigni tumori ne daju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju odnosno rastu ekspanzivno.

Iz gore navedenih razloga, radi postavljanja ispravne prognoze i utvrđivanja najboljeg načina liječenja, potrebno bi bilo utvrditi vrstu tumora. Naime, u abdominalnoj šupljini postoji mnoštvo anatmonskih struktura pogodnih za razvoj tumoroznih tvorbi. Također, potrebno bi bilo utvrditi i njegov karakter (dobroćudan-zloćudan).

Stoga, na ovakav način mi je poprilično teško savjetovati Vas što bi bilo najbolje za Vašeg ljubimca te posljedično, i za Vas. Iz gore svega navedenog, uputio bih Vas na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Heinzelova 55 i to na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, gdje će cijenjeno osoblje nakon temeljite kliničke obrade ljubimca biti u mogućnosti dalje Vas  savjetovati.

Svaka operacija, tj. uvođenje životinje u narkozu predstavlja rizik, pogotovo kod starijih životinja. S jedne strane postoji rizik, stres za životinju, postoperativni oporavak i neizvjestan ishod, a s druge strane šansa za poboljšanje i dostojanstveniju starost. Iz gore navedenih razloga, veterinari često "kalkuliraju" što bi bilo najbolje učiniti kod starijih ljubimaca. Naravno, za operativni zahvat će se češće odlučiti ako je posrijedi "pitanje" života ili smrti, odnosno ako je ljubimcu ozbiljno narušeno ili će biti narušeno zdravlje ili kvaliteta života.

OZNAKE: