Povratak

Tumor mliječnih žlijezda | Istovremeno uklanjanje tumora i sterilizacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam psa od 10 godina, ženkicu. Vodila sam je veterinaru gdje je detaljno pregledao i zaključio da ona ima tumor na mliječnoj žlijezdi, nije ogroman. Pojavilo ih se još na 2 dojke, ali skroz sićušni. Također je dobila tjeranje po 3. put u ovoj godini. Njegova preporuka je da je operiše i ujedno steriliše. Ona je super, jako je vesela, nemamo nikakvih problema s njom. Tražim dodatno mišljenje. Rekao mi je da je operacija riskantna zbog anestezije, kaže da je zdrava. Imam dvije opcije, da je operiše i nadam se da će izdržati ili da pustim da ide svojim tokom. Meni se ova druga opcija ne sviđa, dok recimo mom bratu to zvuči mnogo bolje. Bila bih Vam mnogo zahvalna kad bi mi malo pomogli oko ovoga jer ja ne želim gledati nju kako se pati. Nudžejma

O: Tumor mliječnih žlijezda je najčešći tumor koji se javlja kod nesteriliziranih ženki pasa. Nažalost, tumori mliječne žlijezde (čak do 50%) često su maligni i lako metastaziraju. Najčešće se javljaju kod starijih životinja, a veliku ulogu u  njihovom nastanku imaju hormoni. Kod 50% malignih tumora su pronađeni receptori za estrogen i progesteron, a kod benignih tumora je ovaj postotak i veći. Kod životinja koje budu  sterilizirane prije prvog tjeranja, rizik od  pojave tumora mliječne žlijezde je puno manji (samo 0,05%). Sa svakim tjeranjem taj postotak raste pa on nakon prvog tjeranja iznosi 8%, a nakon drugog tjeranja je već 26%.

Tumori mliječne žlijezde se dijele na maligne, benigne i na inflamatorne ili upalne karcinome koji predstavljaju posebnu vrstu tumora, a patohistološki su vrlo slični mastitisima. Može se dogoditi da životinja može odjednom imati više različitih tipova tumora mliječne žlijezde. Da bi se utvrdilo o kakvim se tumorima radi potrebno je napraviti patohistološku pretragu.

Što se tiče liječenja, ono se provodi kirurškim putem. Ako životinja nije sterilizirana, savjetuje se da se uz uklanjanje tumora odmah napravi i sterilizacija. Zahvaćene mliječne žlijezde se uklanjaju u blokovima ili pojedinačno, ovisno o tome koliko se tumor proširio. Kad god je to moguće uklanja se regionalni limfni čvor.  U slučajevima kod kojih su se tumori jako proširili i potrebno je ukloniti sve ili veći dio mliječnih žlijezda, potrebno je napraviti dva operativna zahvata zbog veličine promjena. Prognoza ovisi o više faktora, a to su veličina tumora i  prisutnost metastaza na limfnim čvorovima i unutarnjim organima. Prognoza je povoljnija kod benignih i manjih dobro ograničenih tumora.  Svaki operativni zahvat koji se radi u općoj anesteziji može predstavljati rizik. Zbog toga se prvo treba napraviti opći klinički pregled životinje te pretrage poput diferencijalne krvne slike, biokemijske pretrage krvi, RTG-a, itd. Na temelju dobivenih nalaza može se zaključiti je li moguće napraviti operaciju ili je stavljanje pod anesteziju prevelik rizik za život životinje.

Ukratko, u ovakvim slučajevima, preporuka struke je da se tumori uklone te da se ujedno napravi i sterilizacija. Savjetujem Vam da  o svemu još dodatno razgovarate sa veterinarom koji liječi Vašu ljubimicu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr