Povratak

Tumor slezene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Car web v2


Odgovara:
Josipa Car, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas, ako biste mi mogli pomoći! Mom psu, čivavi staroj niti pune 4 godine, danas je dijagnosticiran tumor slezene koji je metastazirao pluća! Dane su mu tablete protiv bolova i neki sedativi za smirenje i opet rendgen za 15 dana da vidimo da li se nesto promjenilo! Rekli su da je samo pitanje dana! Nije mi jasno kako tako mladog da ga je to uhvatilo i koji uzrok moze biti tomu? Krvna slika mu je u redu. Ultrazvuk je pokazao da je zakačio malo jetru, ali se širi brzo. Svaki odgovor bi mi jako značio. Hvala. Lp, Dajana

O: Poprilično mi je teško odgovoriti Vam i adekvatno pomoći vezano uz navedenu situaciju. Naime, za utvrđivanje dijagnoze bolesti potrebno je obaviti klinički pregled životinje kao i dodatne pretrage, što je Vaš veterinar već napravio.

Općenito, etiologija tumora slezene nije poznata. Slezena je jedan od glavnih retikuloendotelnih organa slezena ima važnu ulogu u imunološkom sustavu, razgradnji oštećenih crvenih krvnih stanica te služi kao spremik krvi. Zbog svoje funkcije slezena je jedna od glavnih lokacija razvoja primarnih tumora, a također i zajedničko mjesto za razvoj metastatskih tumora kao i tumora krvotvornog sustava. Pasminska predispozicija i genetski faktori također mogu utjecati na pojavu tumora slezene u pasa.

Lokalizirana povećanja slezene dijelimo na neoplastična (tumori koji mogu biti maligni ili benigni) i neneoplastična (hematomi i abscesi). U istraživanjima uzoraka biopsije/splenektomije utvrđeno je da su u 43-75% slučajeva upravo neoplazije najčešći uzrok abnormalnosti slezene u pasa. Hemangiosarkom je jedan od najčešćih tumora slezene u pasa. Najčešće se javlja u starijih pasa (8-10 godina), a velike pasmine (njemački ovčar, zlatni retriver, labrador i pudl) su sklonije pojavi ovih tumora od ostalih pasmina. Hemangiomi i hematomi slezene također su česti.

Simptomi bolesti nisu specifični, a mogu varirati od opće slabosti životinje do onih jačih poput kolapsa i iznenadne smrti. Drugi simptomi uključuju blijede sluznice, ubrzano bilo i disanje, gubitak tjelesne težine, smanjen apetit, povećanje trbuha, povraćanje.
 
Terapija je kirurška (potpuno ili djelomično odstranjivanje slezene – splenektomija), a prognoza kod hematoma i hemangioma je dobra. Kod hemangiosarkoma životni vijek nakon operacije procjenjuje se na 2-3 mjeseca ili manje, a preživljavanje do jedne godine je manje od 10%. Nažalost, kod hemangiosarkoma u 50% operiranih pasa (u vrijeme postavljanja dijagnoze) nađu se metastaze na drugim organima koje s vremenom dovode do smrti životinje. Kemoterapija može povećati preživljavanje do 6-8 mjeseci.

Pas bez slezene može živjeti sasvim normalan život, samo ga treba paziti od eventualnih ozlijeda jer je povećan rizik od infekcija.

Korisne informacije možete pronaći i u odgovoru moj kolegice, objavljenom pod naslovom Splenomegalija i bolesti slezene / Trombocitoza.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr