Povratak

Tumori usne šupljine i ždrijela kod pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Javljam Vam se u nadi da ćete mi Vi dati konkretniji odgovor. Zapravo, imam njemačkog boksera koji je star pet godina, prije nekih mjesec i pol primjetio sam mu čudnu izraslinu u gornjem dijelu usta. Odmah sam se obratio veterinaru te su mu uradili operaciju i ostranili tumor, ali sada mu je to izraslo ponovo te je znatno veće... S obzirom na to da su veterinari u mom gradu strašno bezobzirni, odlučio sam se pisati vama te Vas zamoliti da mi pomognete te mi date savjet šta da radim. Unapred velika hvala, Enes


O: Tumori usne šupljine i ždrijela su dosta česti i obično su zloćudne prirode. Kod pasa, najčešće tri vrste tumora su zloćudni melanom, karcinom skvamoznih stanica i fibrosarkom. U većini  slučajeva zahvaćaju desni. Učestalost ovih tumora povećava se nakon 8. godine života.

Klinički znakovi ovise o lokaciji i veličini samog tumora. Neugodan zadah, odbijanje hrane, otežano gutanje i pojačano slinjenje neki su od najčešćih simptoma.

Ovi tumori često ulceriraju i krvare, a u slučaju da se tumor proširi u okolno tkivo, lice postaje otečeno. Područni limfni čvorovi obično budu povećani i prije nego sam tumor postane vidljiv. Što se tiče dijagnoze, ona se ponekad može postaviti i citološkom pretragom, ali je obično ipak potrebno napraviti i biopsiju.

Zloćudni melanomi znaju se dosta razlikovati, kako izgledom tako i pigmentacijom, pa ih je u svakom slučaju prilikom određivanja vrste tumora potrebno uzeti u obzir. Karcinomi skvamoznih stanica obično zahvaćaju desni i tonzile, slično kao i limfosarkomi.

Zbog mogućnosti nastanka metastaza vrlo je važno pregledati i područne limfne čvorove i pluća.

Maligni melanomi su vrlo invazivni i brzo metastaziraju pa je tu prognoza nažalost dosta loša. Kirurško odstranjivanje može ponekad i izliječiti ili barem produžiti preživljavanje, ali obično se takvi tumori ponovno vraćaju.

Karcinom skvamoznih stanica koji ne zahvaća tonzile je tek lokalno invazivan i sa manjom vjerojatnošću nastanka metastaza pa je i prognoza puno povoljnija ako se odmah krene sa kirurškom obradom ili zračenjem ili jednim i drugim. Kada su ipak zahvaćene i tonzile, prognoza je dosta loša.

Fibrosarkomi su također lokalno agresivni i često se, nakon kirurškog odstranjivanja, znaju vraćati pa je ovdje prognoza također dosta dvojbena.

Budući da je bez točne dijagnoze i detaljnog pregleda teško reći kakva je prognoza i koja je najbolja metoda liječenja, najbolje bi ipak bilo da se obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr