Povratak

Ubrzano ili otežano disanje šteneta za vrijeme sna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene špringer španijela staro mjesec i pol, sve je u redu, normalno jede, igra se... Samo kad navečer zaspe teško diše, kao da joj je vruće pa se probudi, promijeni položaj i zaspe opet. Nije bilo nikakvih problema kod odvajanja od mame, spava s nama i inače je jako vesela. Puno Vam hvala. Maja

O: Štenci, za razliku od odraslih ljubimaca, imaju povećane vrijednosti trijasa (temperatura, bilo, disanje). Tako, normalna frekvencija disanja, kod odraslog zdravog psa, kreće se u granicama 18-34 udisaja u minuti.

Prema određenim veterinarskim priručnicima, brzina disanja štenaca može se povećati i dvostruko, u odnosu na frekvenciju disanja odraslog zdravog psa, a da i dalje ostane u okvirima zdravog mladog ljubimca.

Kako ljubimac bude rastao, frekvencija disanja, kao i ostale vrijednosti trijasa, polako će se smanjivati, odnosno doći će u okvire i granice vrijednosti trijasa za odraslog zdravog psa.

Također, poznato je da ljubimci, kao i ljudi, često ubrzano i/ili nepravilno dišu kada spavaju. Za vrijeme sna, osim ubrzanog disanja, ljubimci mogu i brzo pokretati očima, veslati nogama, trzati usnama i nosom, a ponekad i lajati i cviljeti u snu kao da plaču. Gore navedeni simptomi ne ukazuju na alarmantnu situaciju, već na zdrav razvoj neurološkog sustava ljubimca.

Naravno, otežano disanje može ukazivati i na određene zdravstvene probleme. Najčešće problemi su vezani uz dijelove dišnog sustava, kao što su upala pluća, paraliza ili opstrukcija dušnika, slučajevi astme,... Naravno, i mnogi drugi zdravstveni poremećaji mogu se u kliničkoj slici reflektirati i manifestirati simptomima na dišnom sustavu, kao što su zatajenje srca, alergijske reakcije, pojava boli,...

Iako smatram da je vjerojatno kod Vašeg ljubimca to poprilično normalna i fiziološka pojava, radi Vaše sigurnosti kao i samog zdravlja ljubimca, savjetujem Vam da se obratite i kod veterinara zakažete s ljubimcem pregled. Isti će po pregledu biti u mogućnosti odrediti njegov zdravstveni status te Vas dalje informirati na koji način je moguće postići kao i održati visoki stupanj kvalitete života i zdravlja ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr