Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog dobermana, 4 mj. starog, i muči me to što tijekom noći se zna buditi i onda cviliti, a tako smeta susjede. Već je sa nama 2 mjeseca, i tog problema smo se bili riješili, ali je nažalost opet počeo cviliti jer je na moru bio naviknut da spava sa mojim roditeljima. Što bi vi predložili, kako da riješimo taj problem? Koliko puta dnevno ga je preporučljivo hraniti? Unaprijed hvala, Dino

O: Doberman je živahna, hrabra, energična i istovremeno oprezna pasmina psa. Ovaj ponosan, odlučan i impulzivan pas treba imati odgoj koji će ga učiniti stabilnim, socijaliziranim i staloženim.

Potreban mu je vlasnik koji je autoritet i mirna osoba, te pristupa svom psu s nježnošću i strpljenjem. Doberman je slijepo vjeran svom vlasniku i blag je prema djeci. Nepovjerljiv je prema stranim osobama. Emocionalno je osjetljiv i ne voli konflikte.

Vašeg psića je vjerojatno zbunio promijenjen red u spavanju. Kod kuće je shvatio da ne spava s Vama, no na moru je bilo drugačije. Naravno, možda su na moru uvjeti takvi da će uvijek biti drugačije nego kod kuće. Zato on mora shvatiti da je kod kuće drugi red. Mora imati točno određeno mjesto gdje spava i mjesto gdje jede. Naravno, ako mu je sada dopušteno da skače na krevet, poslije će ga biti vrlo teško od toga odučiti, pogotovo kada naraste u psa teškog 40 do 45 kg. Mjesto za spavanje mora biti smješteno dalje od ulaznih vrata i prozora, da ne stekne dojam da on kontrolira tko ulazi i prolazi. I ne smijete dopustiti jedan dan ono što je inače zabranjeno. Na Vama je da budete dosljedni i ne dopustite mu da provede svoju volju, iako ona nije tvrdoglavost, već jednostavno odražava njegovu narav i povezanost s Vama.

Umirujući feromoni bi mogli pomoći da se Vaš psić smiri preko noći, te se osjeti sigurnim i bez Vaše bliske prisutnosti. Kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. pisao je o umirujućim feromonima ovdje.

Dostupne su, također, i Caininine Petvital Bachove kapi na cvjetnoj osnovi, koje pomažu da se životinja smiri kod straha i za lakše učenje. Daju se u hrani ili vodi za piće.

Također, važno je kod svakog uspjeha psa nagraditi riječima, poslasticom ili nečime što voli. S obzirom na njegovu narav, mislim da nećete imati problema s njegovim odgojem.

Štenetu velike pasmine potrebno je 15 mjeseci da odraste. Prvih 5 mjeseci probavni sustav šteneta je osjetljiv i još uvijek ne radi punim kapacitetom,a  štene nema još u potpunosti razvijen vlastiti imunološki sustav. Vašeg psa hranite hranom za štenad velikih pasmina. Dnevna količina hrane mora biti podijeljena u 3 obroka. Znači hranite svog psa 3 puta na dan. Nakon 5 mjeseci prelazi se na 2 obroka dnevno.

OZNAKE: