Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam žensko štene zlatnog retrivera, staro 3. mjeseca, prilično puno mokri, a pri samom kraju mokrenja na podu u mokraći je vidljiva crvena sluz? Naš veterinar je rekao da to nije ništa? Pa eto sada tražim i drugo mišljenje.
Unaprijed hvala, Vlado

O: Promjene boje, viskoznosti, mirisa i količine mokraće mogu biti povezane s banalnim razlozima kao npr. vrstom prehrane životinje, ali i s vrlo ozbiljnim bolestima od kojih neke mogu ugroziti život psa. Količina i sastav urina izvrsni su pokazatelji problema u bubrezima ili donjem mokraćnom sustavu.

Učestalo mokrenje može biti izazvano nekom od ovih bolesti: bubrežne bolesti, šećerna bolest ili diabetes mellitus, pituitarni dijabetes ili nedostatak ADH, jetrene bolesti ili zatajenje jetre, hiperadrenokorticizam, hipoadrenokorticizam, hipotireoza, lijekovi ili hrana, bol, povišena temperatura ili promijenjeno ponašanje.

Medicinski razlozi hematurije su: trauma, teška upala urinarnog trakta, bubrežni i mokraćni kamenci, otrovanje nekim od kumarinskih otrova za glodavce, autoimunosna hemolitička anemija.

Dok su bolesti poput akutnog i kroničnog zatajenja bubrega u pravilu bolesti starijih pasa, bolesti mokraćnog mjehura i mokraćnice pogađa pse bez obzira na starost. Cistitis, upala sluznice mokraćnog mjehura i uretritis, upala mokraćnice, nastaju kao posljedica bakterijske infekcije, odlaganja minerala, ozljeda, pa čak i stresa. Neke od ovih bolesti mogu biti vrlo bolne.

Mokraća oboljelog psa je zamućena i kiselkastog mirisa, a analizom se uočavaju kristali, krv, bakterije i druge tvari. Psi bez obzira na starost mogu razviti mineralni sediment (kristale) ili kamence (urolite) u svim dijelovima mokraćnog trakta. Oni obično nastaju u mokraćnom mjehuru, potom odlaze u uretru. Ako kamenac prekine prohodnost mokraćnog trakta, nastaje bolno i po život opasno stanje.

Savjetujem Vam da posjetite drugog veterinara kako bi se točno utvrdio uzrok uočenoj pojavi kod Vaše ljubimice te po potrebi poduzelo adekvatno liječenje. Prije posjete provjerite da li veterinar posjeduje odgovarajuće tehničke uvjete za potrebne pretrage jer vjerujem da je to razlog što je Vaš veterinar postupio kao što ste naveli. Također, ovakvu procjenu je mogao učiniti i iz velikog iskustva sa takvim problemima u pasa a kako Vama ne bi nametnuo dodatne troškove.

OZNAKE: