Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa labradora i prečesto obavlja veliku nuždu. Npr. dam joj jesti i prošetam je da obavi nuždu, ona je obavi, ali za nekoliko sati ponovno je obavi i navečer! Pa me samo zanima da li je to normalno i zašto? Molim vas da mi što prije odgovorite. Hvala, Kristina

O: Kako niste naveli što i koliko puta dnevno pas jede (puni obroci, međuobroci, poslastice i sl.), te kakve je konzistencije izmet psa (tvrda, meka ili promjenjiva stolica) i je li se veći broj stolica pojavio iznenada ili je takav duži period, teško je procijeniti radi li se u psa o poremećaju pražnjenja crijeva.

Defekacija je složeni refleksni čin kojim se feces izbacuje iz organizma. Centar za defekaciju nalazi se u stražnjem dijelu leđne moždine u koji dolaze impulsi sa receptora u završnom dijelu debelog crijeva i analnog kružnog mišića. Ulazak izmeta u rektum izaziva refleksne kontrakcije njegove muskulature i opuštanje kružnog mišića, te dolazi do izbacivanja izmeta kroz analni otvor. Pražnjenje crijeva može biti poremećeno uslijed promjena u samim crijevima, nervnom sustavu, endokrinih poremećaja i poremećaja funkcije jetre, gušterače ili drugih dijelova probavnog trakta.

Ubrzana peristaltika crijevnih pokreta se može javiti kod neadekvatne prehrane ili npr. kod naglih prijelaza na novu vrstu hrane (naročito kod mlađih jedinki). Javit će se i pri konzumiranju hrane kontaminirane različitim mikroorganizmima ili pri pijenju hladne vode. Kataralne upale sluznice crijeva različite etiologije najčešće izazivaju ubrzanje crijevnih pokreta. Ona će se javiti i u početku alergijskih reakcija, te kod određenih metaboličkih promjena. Ubrzana peristaltika može se javiti kao čisto funkcionalna pojava, uslijed podražaja psihičke naravi. Ubrzanje pokreta tankog crijeva negativno se odražava na proces probave i resorpcije u njemu. Uslijed bržeg prolaska hrane kroz crijeva skraćeno je i vrijeme kontakta između sastojaka hrane i probavnih enzima, te mnogi sastojci hrane ostaju neprobavljeni i kao takvi izgubljeni za organizam. Isto tako, smanjuje se i resorpcija probavljenih sastojaka hrane.

Stoga Vam preporučam da psa odvedete na veterinarski pregled kako bi po kompletnoj kliničkoj pretrazi bila isključena eventualna patologija.

Što se prehrane tiče, u ponudi Pet centra je uistinu širok izbor kvalitetnih programa prehrane za pse svih kategorija, te vjerujem da ćete uz pomoć naših veterinara izabrati hranu koja će u potpunosti odgovarati Vašem psu.

OZNAKE: