zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa od 4 godine i 6 mjeseci kojemu je naotekao pretpostavljam zglob na stražnoj šapi. Pas je mješanjac belgijskog ovčara i labradora i jako je aktivan. Ima 28 kg. Normalno jede i pije, nema temperaturu i dalje pokušava trčati. Stavljamo mu hladne oblge i smanjili smo aktivnosti i šetnje na minimum. Zanima me dali je moguće da je to ipak nešto ozbiljnije što zahtijeva veterinarski pregled i rendgen ili bi moglo proći samo od sebe ako je samo uganuće u pitanju? Oteklina je  mekana na dodir i pas ne reagira kad mu se to dira, boli ga samo kad hoda pa šepa. Hvala unaprijed! Azra

O: Uganuće (distorsio) je kratkotrajno razmicanje zglobnih površina, pri kojem dolazi do istezanja ligamenata i zglobne čahure, a u težim slučajevima može doći i do pucanja zglobne čahure. Ono nastaje kao posljedica nepravilnog opterećenja zgloba pri skoku ili pogrešnom koraku. Klinički se uganuće manifestira iznenadnom hromošću visokog stupnja, oteklinom, temperiranošću i bolnošću zahvaćenog mjesta. U lakšim slučajevima životinja prestaje šepati za nekoliko sati ili dana, a oteklina spontano nestane.

U težim slučajevima, kada dolazi i do rupture zglobne čahure, prognoza je nepovoljna, a liječenje dugotrajno. Uganuće se obično liječi stavljanjem hladnih, a zatim toplih obloga, mirovanjem te imobilizacijom bolesnog zgloba kroz minimalno 14 dana.

Više o ostalim uzrocima otečenja šape kod pasa možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. naslovljenom Oteknuće šape u pasa / Bakterijska infekcija, pustula, furunkula i karbunkula kao uzrok.

Na ovaj način, nažalost, nije moguće pretpostaviti što se zbiva sa šapom Vašeg ljubimca. Dijagnozu bi trebalo postaviti na temelju kliničkog pregleda i Rtg pretrage u veterinarskoj ambulanti na temelju čega će se odrediti način liječenja te dati prognoza bolesti. Naime, potonje ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su intenzitet ozljede te eventualnih okolnih ozljeda, način liječenja, pridržavanja svih preporuka liječenja, količini aktivnosti,...

U svakom slučaju, suradnja s Vašim veterinarom bit će nužna kako bi se riješio problem.

OZNAKE: