Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molio bih vas ako ikako možete da mi odgovorite na moja pitanja. Ja sam uzgajivač tornjaka i izveo sam dosta legla bez ikakvih problema do ovoga posljednjeg. Čitavo leglo od sedam tornjaka mi je uginulo. Rekli su mi da je do mužjaka, ali sam u međuvremenu pario još jednu ženku s tim istim mužjakom. Molio bih Vas da mi date savjet kojim tretmanom da tretiram ženku? Kontaktirao sam mnogo veterinara i nitko mi nije dao točne informacije, govorili su da je u pitanju stafilokok, međutim nitko mi nije ponudio nikakvo rješenje protiv toga.
Puno hvala unaprijed.
Semir.

O: Nažalost ovakvi problemi su prisutni kod većine (vrlo iskusnih i dugogodišnjih) uzgajivača već godinama. Najčešće prvo parenje i okot mlade kuje prođe bez nekih većih problema, dok kod starijih kuja ili kod drugog parenja i poroda jave se problemi kao uginiće štenaca, odmah po porodu ili se okote već mrtvi ili u zadnjoj trećini graviditeta kuje dolazi do pobačaja ili čak plodovi "nestanu", odnosno resorbiraju se, a veterinar ih je prethodno UZ ili RTG pretragom dijagnosticirao i utvrdio broj plodova (štenaca).

Razni su faktor koji mogu dovesti do ovakvih neželjenih ishoda: jako je bitna i priprema kuje za parenje i okot (ishrana, čišćenje od parazita, vakcinacija). Drugi važan faktor na kojeg većina uzgajivača zaboravlja je okolina u kojoj žive kuje i mužjaci za rasplod, ako imate bokseve okružene zemljom ili šljunkom, trebalo bi redovito i poslije svakog okota maknuti površinski sloj u debljini od 5 - 6 cm, okrečiti ili obojati kućice ili bokseve, obaviti dezinfekciju opreme, zidova, ograda, zdjelica i svega ostalog što koriste i gdje obitavaju psi.

Nakon poroda i dojenja trebalo bi pregledati svaku kuju, uzeti vaginalni bris i napraviti mikrobiološku pretragu (odrediti eventualnu patogenu bakteriju koja vjerovatno obitava u porođajnom kanalu), napraviti antibiogram i odrediti na koji antibiotik moguća patogena bakterija reagira u većem postotku odnosno, koji je antibiotik najviše uništava. Terapija mora trajati dulje (ne samo 5 dana), treba ponoviti vaginalni bris i mikrobiološku pretragu i po poterbi ponoviti terapiju s istim ili nekim drugim lijekom. Nakon toga pomoći kuji da se oporavi pomoću kvalitetne ishrane (super premium hrana) ili kuhana hrana uz dodatak kvalitetnih vitamina (VMP vitamini od Pfizera). Vratiti psa u dobru fizičku kondiciju (redovite šetnje ili trening), također je bitno posebno nakon okota ili terapije lijekovima.

Bakterije koje uzrokuju ovakve loše ishode kod kuja su: Brucella canis, B.suis (kod svinja najčešće se javlja, da li ih ima u Vašoj okolini - farme sa svinjama), B.abortus (goveda najčešće obole), Escherichia coli (sve domaće životinje su podložne ovoj bakteriji), Streptococcus, Salmonella, Campylobacter. Također u obzir dolaze i neke vrste virusa, Canine Herpesvirus.

I sami možete primjetiti da je veliki broj mogućih uzročnika problema kod gravidnih kuja i uginuća štenaca po porodu, počnite od detaljnog pregleda kuje koja je izgubila leglo, pregledajte i ostale kuje, tretirajte s pravim i ciljanim antibiotikom, očistite dobro sve kućice i bokseve i nakon 6 mjeseci trebali bi biti dobri rezultati .

OZNAKE: