franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zanima me Vaše mišljenje. Dečko i ja imamo muškog mopsa i parili smo ga sa 4 mopsice. Prva je okotila 3 štenca, ali su 2 odmah bila mrtva, a jedan je umro dan poslije. Druga kuja je okotila 4 štenca od kojih su 3 bila odmah mrtva (a vlasnica kaže i da su bili vodeni i izobličeni) dok je jedan ostao živ, ali ga je mama odbacila pa je na kraju i on uginuo. Treća mopsica je okotila 7 živih i 1 mrtvog, no na kraju od tih 7 preživjela su 2 štenca. Četvrta mopsica je skotna mjesec dana. Zanima nas zašto su okoćeni mrtvi štenci i kako su mogli biti izobličeni i vodenasti? Čitali smo i znamo da mopsi zbog velike glave imaju teškoća pri koćenju te da je poželjna veterinarska pomoć. Također nas zanima je li moguće da je problem u muškom mopsu? Lijep pozdrav, Ivana

O: Spolno prenosive bolesti kod pasa su veoma rijetke. Najčešće se spominje bruceloza, kod koje dolazi do pobačaja, pojave mrtvorođene štenadi, steriliteta kod kuja i mužjaka. Mužjaci koji obole od bruceloze dobiju upalu testesa, ali i brzo postanu neplodni zbog razvoja antitijela na spermu.

Bruceloza je inače raširena bolest među drugim životinjskim vrstama (ovce, koze, goveda, svinje), a kod pasa u Europi je izuzetno rijetka. Važno je napomenuti kako je bruceloza zoonoza, tj. prenosi se na ljude.

Druga bolest koja se spominje kao spolno prenosiva, a ima utjecaja na štenad je infekcija Psećim herpesvirusom. Kod ove bolesti većina štenaca u leglu ugine nekoliko dana nakon poroda (nema mrtvorođenie štenadi), a inficiraju se već u porođajnom kanalu ili kontaktom preko iscjetka iz nosa ili usta, od zaražene kuje ili nekog drugog psa. Bolest je također rijetka, a kod odraslih pasa nema simptoma.

Češća su uginuća štenaca vezana za različite poteškoće tijekom poroda. Obično se radi o relativno ili apsolutno velikom plodu koji se zaglavi u porođajnom kanalu. Ovaj problem je češći kod pasmina pasa koje imaju veću glavu poput buldoga, pekinezera, boston terijera, mopsa. Opširnije o tome možete pročitati u ranijim odgovorima Uginuće štenaca nakon okota / Tijek poroda i smrtnost štenadi i Uginuće legla.

Što se tiče "vodenastih i izobličenih" mrtvih štenaca, pretpostavljam da se radilo o dugotrajnom porodu, čija posljedica mogu biti i mrtvi štenci opisanog izgleda. Za drugačije pretpostavke je nužno više informacija. Preporučujem da kontaktirate Vašeg veterinara i s njim razgovarate o ovom problemu.

OZNAKE: