dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prijatelja mi je ugrizao pas drugog prijatelja, za ruku, nije jako ali bilo je krvi. Bio je kod doktorice i ona mu je rekla da je sve u redu ako je pas cijepljen protiv bjesnoće . No, pas je cijepljen, ali je imao piroplazmozu prije mjesec dana i nije dobio zadnju injekciju (ona poslje 10 dana), ali mu je bilo dobro, isti je kao prije... Zanima me može li se prenijeti piroplazmoza sa psa na čovjeka ili mu se nešto desiti slučajno?

Marcel

O: Babezioza ili piroplazmoza je nekontagiozna bolest domaćih sisavaca koju uzrokuju protozoe iz roda Babesia. Uzročnika prenose krpelji i to najčešće krpelji šikare iz roda Ixodes. Bolest se najčešće javljala u proljeće i jesen, no zbog klimatskih promjena krpelji ostaju aktivni cijele godine pa je cijelo to vrijeme moguća pojava bolesti.

Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima. Znakovi bolesti dosta variraju.

Najčešće se javlja u akutnom obliku s visokom temperaturom, slabošću, apatijom, odbijanjem hrane. Sluznice su blijede, a u kasnijem stadiju i žućkaste. Mokraća je krvava ili tamna, a disanje i puls ubrzani. Moguće je i povećanje limfnih čvorova i slezene. Simptomi mogu biti jače ili slabije izraženi. U krvnoj slici uočava se anemija, trombocitopenija (smanjen broj trombocita), hipoalbuminemija (smanjena količina serumskih bjelančevina) i bilirubinemija. Ponekad se javljaju smetnje sa stolicom (začep ili proljev). Piroplazmoza se dijagnosticira na temelju kliničke slike, promjena u krvnoj slici i dokazom jednog od razvojnih stadija unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za razmaz uzima se iz periferne cirkulacije odnosno iz vene ili uške.

Više o samoj bolesti možete saznati u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med., naslovljenom Piroplazmoza - ozbiljnost bolesti, oporavak, vakcinacija i zaštita od krpelja.

Prema zabilježenim slučajevima ovog oboljenja kao i podacima dobivenim iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, piroplazmoza se iznimno rijetko javlja u ljudi. Istraživanja su pokazala da uzročnici koji uzrokuju piroplazmozu kod pasa nisu opasni za ljude. Međutim, krpelji mogu prenositi i druge linije ovoga uzročnika, koji posljedično i mogu biti opasni po ljude, odnosno napadajući crvena krvna zrnca rezultirati ovom bolesti u ljudi.
 
Za više informacija o pojavnosti ovog oboljenja kod ljudi kao i svim mogućim metodama prijenosa te kliničkoj slici oboljenja u ljudi, savjetujem Vam da se konzultirate i na adresi Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te na adresi svojeg doktora opće medicine.

OZNAKE: