Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Što napraviti kada zmija, bilo otrovna ili neotrovna, ugrize psa? Koje bolesti su karakteristične za tornjaka i kada se treba cijepiti protiv tih bolesti?
Hvala, Tin

O: U Hrvatskoj su otrovni poskok i riđovka. Poskok uglavnom živi na jugu Hrvatske, dok se riđovku može naći u cijeloj Evropi. Zmije otrovnice se mogu prepoznati po trokutastoj glavi. Zmijski ugriz može utjecati na više organskih sustava: kardiopulmonarni sustav, živčani sustav i koagulaciju. Na mjestu ugriza se obično vidi jedna, dvije ili nekoliko malih ubodnih rana s razmakom od 6-8 mm.

Ako zmija nije bila otrovnica ili ako nije ubrizgan otrov, bol i oteknuće su minimalni.

Ako je psa ugrizla otrovnica, u naredna dva sata na tom mjestu nastaju krvarenje, edem, crvenilo, bolnost, mogu se javiti subkutana krvarenja i mjehuri ispunjeni krvlju. Osim navedenoga, javljaju se mučnina, povraćanje, otečeni regionalni limfni čvorovi, bilo je ubrzano, letargija, slabost, tremor mišića.

Ako psa ugrize neotrovna zmija, ugriznu je ranu potrebno isprati vodom i namazati nekom antibiotskom masti, te je zamotati i eventualno psa odvesti na cijepljenje protiv tetanusa.

Ako psa ugrize zmija otrovnica, mjesto ugriza je potrebno imobilizirati 5-10 cm iznad mjesta ugriza na način da ga podvežete kako bi se usporilo širenje otrova u čitavom tijelu. Podvezivanje ne smije biti prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija. Psa je potrebno što hitnije odvesti u najbližu veterinarsku ambulantu s time da ga se što manje pomiče (da se spriječi širenje otrova). U tu svrhu ga je najbolje poleći na neku ravnu plohu kao što je daska. Nikako ne pokušavajte isisati otrov iz rane, ne stavljajte led na ranu niti ne zarezujte ugrizne rane.

Veterinar će kao potpornu terapiju aplicirati antihistaminike i i.v. tekučinu kako bi prevenirao niski krvni tlak. Aplicirati će antibiotike kako bi spriječio sekundarnu bakterijsku infekciju, lijekove protiv bolova, po potrebi transfuziju krvi. Nesteroidni antiupalni lijekovi i kortikosteroidi su kontraindicirani.

Kao specifična terapija se koristi antidot.

Što se tiče Vašeg upita o bolestima kojima su skloni tornjaci, skrenula bih Vam pažnju na već objavljene odgovore mojih kolega:  Tornjak, Tornjak  i Tornjak.

Ukratko, kao i ostali psi velikih i gigantskih pasmina, skloni su bolestima: probavnog, lokomotornog i kardiovaskularnog sustava. Cijepljenje pasa se odnosi samo na zarazne bolesti (štenećak, hepatitis, parvoviroza, leptospiroza...) i svakako preporučam da ga redovito cijepite, no to cijepljenje nema nikakve veze s genetskim i organskim bolestina. Te bolesti možete prevenirati jedino pravilnom prehranom i držanjem psa.

OZNAKE: