dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dana 27.10., pasmina posavskog goniča u tijeku lova primio ugriz od poskoka na prijedjelu desnog uha. U roku 5 sati pas je pimio serum i zbrinut u veterinara. Pas je tenutnom stanju dobro, s tim da ima poteškoća sa jelom, jer teško grize, glava je još natečena. Može li kakva preporuka u vezi rehabiitacije ovog psa? Koliko je potrebno, ako je moguće, da se potpuno rehabilitira? Šta bi preporučili? Lijep pozdrav, Josip

O: Ugriz zmija se najčešće događa prilikom šetanje s ljubimcem po livadama u neposrednoj blizini šuma, rijeka, neobrađenih površina, u šumama za vrijeme lova ili tijekom igre u vrtu. Ovisno o vrsti zmije, njenoj starosti, o tome da li je prije toga već ugrizla (količina otrova) kao i mjestu njenog ugriza te starosti i statusu imunološka sustava samog ljubimca, klinička slika kao i sama reakcija varira.
 
Naime, otrov zmija predstavlja kompleksnu mješavinu različitih tvari kojima je osnovna funkcija hvatanje potencijalna plijena kao i obrana.

Prema provedenim istraživanjima, poskok pri ugrizu ispušta 20 mg suhog otrova. Sam otrov ima citotoksično, proteolitičko, nekrotizirajuće i antikoagulacijsko djelovanje.

Posljedično, moguće je na samom mjestu ugriza vidjeti lokalnu reakciju na ugriz, edem (lokalnog ili generaliziranog karaktera), bolnost kao i nemogućnost korištenja tog dijela tijela ili ekstremiteta. Kasnije je moguće primijetiti i gastrointestinalne poremećaje. Kliničku sliku dodatno pogoršavaju poremećaji u normalnom radu i funkciji srca i krvožilna sustava (tahikardija, hipotenzija, šok, infarkt miokarda,..), dehidracija, poremećaji od strane živčana sustava (depresija, slabost, apatija, otežano gutanje,..), respiratorni simptomi (otečenje sluznice dišnih prohoda, bronhospazam, edem pluća,...), bubrežna insuficijencija,...
 
Intenzitet kliničke slike kao i brzina reakcija u ovisnosti je o samom otrovu, njegovoj količini kao i mjestu ugriza. U pravilu se klinička slika relativno brzo razvija te ako se pravovremeno i pravodobno ne započne s odgovarajućom pomoći samom ljubimcu, posljedice mogu biti ozbiljne po život.
 
Za početak je potrebno postaviti dijagnozu. Za nju je potrebno dobiti dobru anamnezu od strane vlasnika te kliničkom pretragom kao i samim lokalnim nalazom na mjestu ugriza (bolnost, edem, nalaz rupica od ugriza zubiju,...) ubrzati postavljanje dijagnoze. Od pomoći će nam biti i epizootiološki podaci kao i dokazivanje samog zmijskog venoma.
 
U terapiji se koristimo antivenoznim serumom te potpornom terapijom - intravenoznom primjenom tekućine te kortikosteroida u svrhu prevencije šoka, antihistaminici, adrenalin, antibiotici (primjena kroz nekoliko dana), antitetanus.
 
Po terapiji, postupni oporavak se može očekivati kroz nekoliko dana do nekoliko tjedana. Za to vrijeme, nužno je stalno biti u kontaktu sa svojim veterinarom kao i pridržavati se svih njegovih naputaka. Tako, bitno je osigurati odmor i mirovanje ljubimca. Ako ljubimac nije u mogućnosti normalno gristi hranu (jesti), potrebno bi bilo osigurati hranu koju se može dodatno razmekšati, odnosno hranu koju se može lagano aplicirati špricom u usta. Ovdje je bitno naglasiti da ljubimac mora progutati sadržaj, odnosno potrebno bi bilo pripaziti da sadržaj i hrana ne završe u dišnim prohodima - opasnost od aspiracione pneumonije. Po potrebi će Vaš veterinar odrediti i prikladniji način unosa nutritivnih elemenata u organizam, npr. infuzijom.
 
Uspjeh i brzina oporavka su u direktnoj korelaciji s terapijom kao s osiguravanjem optimalnih uvjeta držanja, mirovanja, hranjenja.

OZNAKE: