Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Točno prije tjedan dana pas mi je počeo teško disati i lajati, kao da je promukao. Sljedećeg dana stanje se pogoršalo, nije htio jesti, niti ništa, a inače  je bio veseo i čim bi netko spomenuo da ide van, odmah bi bio spreman. Otišla sam veterinaru koji mu je dao tri inekcije i rekao da ima gnojnu anginu, povraćao je sluz bijelu i vrat mu je jako natekao, a pošto nije imao tempereturnu, mislim da nije bila riječ o angini. Navečer mu je još gore bilo, pomagali smo mu sa svime, ujutro sam ga ponovno otpeljala veterinaru i on je samo rekao da je to normalno. No, nažalost, svi smo se mučili s njim, čak smo mu sami doma dali inekciju za disanje.

 Jedostavno je pao na noge, kao da mu je mozak bio otrovan, izgubio je koordinaciju, navečer oko jedan, nažalost, nije mu više bilo spasa. Pošto nam veterinar nije ništa rekao drugi dan, možete li mi reći Vi što je bio uzrok smrti. Sumnjamo da ga je ugrizla zmija jer mu je vrat jako bio natečen ili ga je možda netko otrovao? Hvala, Vedrana

O: Izuzetno nam je žao zbog gubitka Vašeg ljubimca.

Što se tiče ugriza zmije, moram napomenuti kako simptomi ovise o tome o kakvoj se zmiji radi - otrovna ili neotrovna. Kod ugriza neotrovnih zmija uočava se otečenje i modrice na mjestu ugriza a ponekad i parne ubodne rane. Ugriz je bolan, a može se sekundarno inficirati ukoliko se rana ne sanira. U nekompliciranim slučajevima većina otečenja spontano "ozdravi" kroz 48 sati. Ukoliko se radi o zmiji otrovnici, opet ovisi o kojoj se radi. Općenito, oko mjesta ugriza nalazi se otečenje većih razmjera koje ima tendenciju brzog širenja u okolna tkiva. Također, mjesto ugriza krvari ili se cijedi krvavi iscjedak, a često nisu uočljive parne ubodne rane zbog obujma otečenja ili male veličine zmije. U ovisnosti o otrovu zmije uočavaju se simptomi koji su lokalizirani ili se pak generalizirano šire po cijelom tijelu. Simptomi uključuju: lokalno oštećenje tkiva i okolnih krvih žila, hemolizu ili destrukciju crvenih krvih tjelešaca, poremećaje zgrušavanja krvi, te plućna, srčana, bubrežna i neurološka oštećenja.
 
Osim ugriza zmije treba spomenuti i ugrize drugih insekata (ose, pčele, pauci i sl.) koji izazivaju alergijske reakcije otečenjima na mjestu ugriza koja posljedično mogu dovesti i do težeg narušavanja zdravlja prvenstveno fizičkom preprekom disanju.

Zatim, otrovne tvari - npr. biljke koje u pravilu ne dovode do uginuća, no mogu izazvati teške probavne poremetnje, te otrovi. Iako mogu biti različiti najčešće se radi o onim otrovima koji su najdostupniji na tržištu. Uglavnom se radi o otrovima za štakore, limacidima (pužomor) ili soli (iako je ova vrsta trovanja češća kod velikih životinja). Otrovi za štakore su antagonisti vitamina K i djeluju kao antikoagulansi (spriječavaju zgrušavanje krvi inhibirajući sintezu određenih faktora zgrušavanja u jetri).

Teško je općenito reći koje je vrijeme potrebno da bi se ispoljili prvi simptomi, budući to ovisi o stanju organizma, količini i vrsti unesenog otrova... no u prosjeku, prvi se simptomi jave za 3 - 14 dana.

Otrovana životinja je apatična, ubrzano diše, odbija hranu, pije puno vode, sluznice su blijede, a u kasnijoj fazi javlja se krvarenje iz prirodnih otvora, povraćanje krvi...

Limacidi su insekticidi koji se koriste u poljoprivredi, za suzbijanje puževa. Ponekad se dešava da životinja slučajno pojede "pužomor", što se manifestira slinjenjem, povraćanjem, nekoordiniranim kretnjama, tremorima mišića, preosjetljivošću kože, a završava grčevima mišića i na kraju uginućem.
Trovanje solju manifestira se neurološkim simptomima, grčevima i dehidracijom.

Jedino se odbukcijom može točno utvrditi uzrok uginuća, pa pokušajte razgovarati sa Vašom veterinarom o navedenome ili se obratite na Veterinarski fakultet Zavod za palotogiju kako bi se mogao razjasniti mogući uzrok tragedije koja se dogodila Vašem ljubimcu.

OZNAKE: