zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam američkog stafordskog terijera, pas je odličnog zdravlja, hrani se kvalitetnom hranom (Meradog) i uistinu nemam nekih problema sa njim. Međutim jedna stvar šta me zblja smeta i nemam više načina s kojima mogu djelovati, a stvar je sljedeća: pas mi je bijele boje i dobio je sivo-crnu mrlju na području vrata, točnije na točno mjestu di mu stavljam ogrlicu tijekom šetnje. Sve sam ogrlice provjerio da li koja pušta boju itd., no niti jedna ne. Mrlja ne odlazi, čak niti kad ga četkam. Probao sam šamponima za  pse ju odstranit, sa limunom, sa mješavinom octa i vode čak, ali rezultata nema, pomak jako slab. Sad planiram mrlju probat očistit sa sodom bikarbonom, a veterinar mi je čak preporučio bornom kiselinom probat oprati. Kako da razrijedim acidi borici prah ili postoji neko rješenje? Hvala. Mario

O: Borna kiselina (acidi borici) u prirodi se pojavljuje u slobodnom stanju kao bijeli kristal, a u medicini se koristi u obliku 3% otopine (borna voda) i služi najčešće kao antiseptik za ispiranje očiju ili za ispiranje rana. U koncentraciji pak od 10% se koristila i kao keratolitik. Smatra se da djeluje na gljivična oboljenja kože i sluznice.
Dugotrajnom lokalnom upotrebom može doći do njene resorpcije i toksičnog učinka, naročito kod mlađih jedinki. Prije se borna kiselina češće koristila, dok je danas njezina upotreba sve rjeđa.  Stoga bih Vam preporučila da pokušate ukloniti mrlju sredstvima koja imaju veliku moć čišćenja a u Pet centar trgovinama možete pronaći šampon od Ingenye s čajevcem i propolisom za dubinsko pranje. Naime, ovaj šampon je osobito pogodan za posebno prljava krzna. Šampon je potrebno pomiješati s vodom u omjeru 1:10 a kod velikog zaprljanja dlake može se pripremiti i koncentriraniju mješavinu. Osim navedenoga, u ponudi je i All Systems Super Cleaning Shampoo, vrlo blag šampon izuzetne učinkovitosti. Odlično uklanja i veće nečistoće dlake, iako ne sadrži agresivne supstance a zahvaljujući svojoj prirodnoj formuli ne uklanja prirodnu masnoću kože i dlake.
Svakako bih željela skrenuti pozornost na činjenicu kako ste uočenu mrlju pokušali ukloniti na brojne načine do sada te bi stoga trebalo razmisliti i o mogućnosti nekog od zdravstvenih problema koji mogu dovesti do promjene boje kože i/ili dlake. Više o tome je već ranije opisao kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med.na: Promjene na koži psa crvenilo i smeđe mrlje koje izgledaju kao prljavština / Kontaktni dermatitis ekcem piodermija
Ukoliko se promjena koju ste primjetili ne povećava, ne crveni niti prhuta, savjetujem Vam da jednostavno, kada ćete s ljubimcem biti u blizini veterinara, svratite do njega neka osobno pogleda o kakvoj je promjeni riječ te Vas, po potrebi, dalje uputi.

OZNAKE: