tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P: Možete li mi reći točno koji su dokumenti potrebni prilikom ulaska u Hrvatsku sa psom (osim EU putovnice i mikročipa)? Dolazim iz Austrije. Radi se o pittbull psu starom 6 mjeseci. Dobila sam neku informaciju da postoje problemi prilikom ulaska u Hrvatsku s ovom pasminom pasa te koje cijepivo je sve potrebno da pas dobije? Tollwutimpfung u Austriji psi dobivaju tek nakon navršene prve godine.
Unaprijed hvala,
Niki


O: O uvozu psa iz Europske unije u Republiku Hrvatsku pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr. vet. med. ovdje.

Prema Pravilniku o opasnim psima (NN 117/2008) nije dopušten provoz, unošenje i privremeni boravak na području Republike Hrvatske pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (F.C.I.) i njihovih križanaca.

Prema Naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovu financiranju u 2011. godini svi psi stariji od tri mjeseca moraju se jednom godišnje cijepiti protiv bjesnoće na čitavom području Republike Hrvatske, s time da između dva cijepljenja ne smije proći više od 12 mjeseci. Pas koji tijekom godine navrši tri mjeseca, mora biti cijepljen u narednih tri dana, a pas koji nije ranije cijepljen u roku od 14 dana od njegove nabave. Za cijepljenje pasa može se koristiti samo monovalentno cjepivo od umrtvljenih, visokoimunogenih sojeva virusa bjesnoće. Nakon 13. lipnja 2011. godine dozvoljeno je cijepiti protiv bjesnoće samo pse koji su označeni u skladu sa Pravilnikom o označavanju pasa NN 72/10 (psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja, svi označeni psi moraju biti upisani u Središnji upisnik pasa).

Savjetujem Vam da još dodatno kontaktirate granične veterinarske inspekcije koje je u priloženom tekstu navela kolegica.

OZNAKE: