dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mi se spremamo na godišnji u Hrvatskoj, i dolazimo iz Švedske. Planiramo povesti i našeg psa, koji živi u Švedskoj 3 godine, i ima hrvatsku putovnicu. Kad sam putovala s njim u Švedsku morala sam vaditi u Sloveniji nalaz krvi da je zdrav. Šo mi je činiti sada? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Venesija

O: Psi, mačke i pitome vretice, koje se u pratnji posjednika dovode kao svoji kućni ljubimci u Republiku Hrvatsku moraju posjedovati, odnosno ispunjavati sve propisane uvjete za ulazak i boravak na teritoriju naše zemlje. Tako, prema naputcima Zakonodavca isti moraju biti označeni mikročipom, cijepljeni protiv bjesnoće te biti upisani u valjanu EU-putovnicu za kućne ljubimce (ili certifikat) izdan u skladu s važećim zakonodavstvom Europske unije. U putovnici ili certifikatu su taksativno navedeni i ovjereni svi identifikacijski podaci - jedinstveni broj i položaj mikročipa te datum mikročipiranja, podaci o cijepljenju - proizvođač, naziv i serijski broj cjepiva, datum cijepljenja kao i datum do kada cjepivo vrijedi.

Ovdje je bitno napomenuti i važnost usklađenosti mikročipa s kriterijima određenim hrvatskim propisima - propisima EU (ISO-standard 11784 ili 11785). U slučaju da mikročip ne zadovoljava navedene uvjete, dužnost je posjednika osigurati odgovarajući čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.
 
Naime, pri nekomercijalnom kretanju prije navedenih ljubimaca, dokumentacijski i identifikacijski pregled obavljaju carinski službenici na ovlaštenom carinskom prijelazu ulaska u Republiku Hrvatsku. Pri tome, vlasnik mora osigurati ispunjenje prije navedenih uvjeta - da je mikročipiran, cijepljen protiv bjesnoće te da ljubimca prati važeća putovnica za kućne ljubimce ili certifikat u kojoj je sve to evidentirano i ovjereno od strane veterinara.
 
U slučaju da Vaš ljubimac ne zadovoljava neki od prije navedenih uvjeta, ulazak u Republiku Hrvatsku može Vam biti odbijen, odnosno ljubimac može biti vraćen u zemlju podrijetla ili stavljen u karantenu. Posljedično, sve navedene troškove provođenja prije navedenih mjera snosi posjednik životinje.
 
Više informacija o ovoj temi možete saznati i na adresi diplomatske misije i konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u svojoj zemlji.

OZNAKE: