franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam ženku samojeda sibirskog tipa staru dvije godine. Inače je prebirljiva što se tiče hrane, ali pojede no u zadnje vrijeme količinski slabo jede s obzirom na godišnje doba, jer nam u ljetu malo jede dok po zimi dosta, pije dosta vode. Stolica joj je uredna i ima ju svaki dan. Bojala sam se da joj nije di kost zapela za zub jer sam promatrajući ju uvidjela da neku tvrdu hranu poput psećih kroketa dosta prebire po ustima i grize polako. Stoga sam odlučila pregledati joj usnu šupljinu i vidjela sam joj crvene krugove. Zanima me što joj to je?
Poslala sam Vam i sliku.
Lijepi pozdrav. Valentina

O: Na fotografiji se vide ulceracije na području mekog nepca prema ždrijelu. Vašem psu je, po svemu sudeći, gutanje bolno i neugodno i zato slabije jede. Granule suhe hrane ga iritiraju i zbog toga ih mora prvo natopiti slinom i usitniti jer ih tako lakše proguta, a to inače psi rijetko rade, oni radije uzimaju hranu halapljivo, s malo žvakanja, zahvaljujući relativno agresivnoj želučanoj kiselini.

Moguće je da u usnoj šupljini postoji još sličnih promjena. One se najčešće se javljaju u vezi sa dentalnim problemima i smještene su na unutrašnjoj strani obraza. Međutim, može se raditi i o izoliranim promjenama koje su posljedica alergijske reakcije, traume, a moguće je da se radi i o tumoru, koji na površini ulcerira. U većini slučajeva, na takve promjene vezuju se sekundarne bakterijske infekcije.

Za sada, svojem ljubimcu možete pomoći tako da mu date mekšu, vlažnu hranu ili suhu, koju već imate, natopite vodom kako bi bila lakša za gutanje.

U svakom slučaju, svojeg ljubimca odvedite veterinaru na temeljiti pregled, kako bi se utvrdile sve promjene i poduzela odgovarajuća terapija.

OZNAKE: