Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Uskoro namjeravam nabaviti štence maltezera. Kako su oni osjetljivi i kao i svakom štencu prilikom odvajanja od legla nije ugodno i najljepše ja bih htjela usrećiti svoje štene. Čula sam da postoje feromoni koji umiruju štence i da je to navodno nešto što izlučuje majka štenaca da ih smiri. Zanima me da li je to štetno i ako nije gdje bih to mogla nabaviti? Unaprijed zahvaljujem,
Mateja

O: U sisavaca, sve ženke u laktaciji otpuštaju substance zvane "umirujući feromoni" čija je funkcija opuštanje potomstva.

Pseće umirujuće feromone izlučuju lojne žlijezde smještene u međusisnom kanalu kuja u laktaciji. Ovi feromoni umiruju štenad i osiguravaju opuštenost u nepoznatoj sredini te olakšavaju suočavanje s novim iskustvima. Istraživanja su pokazala da umirujuća svojstva ovih feromona perzistiraju čak i u odrasloj dobi.

U našim trgovinama nalazi se proizvod pod nazivom D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone). D.A.P. je rezultat istraživanja veterinara u reprodukciji i svih prirodnih osobina umirujućih feromona kuja.

Indikacije za uporabu ovog preparata su:

- pomaže u zaustavljanju i spriječavanju sa strahom ili stresom povezanih znakova u štenadi i odraslih pasa (uništavanje, glasanje, uneređivanje kuće, prekomjerno lizanje)
- čini psima ugodniju stresnu okolinu
- pomaže uvesti psa u novu sredinu

Prema uputama proizvođača, ispravna uporaba D.A.P. proizvoda nije štetna za djecu, odrasle kao i za ostale kućne ljubimce.

Kolegica Vlatka Erman, dr. vet. med., pisala je o novim štencima u kući ovdje.

OZNAKE: