Povratak

Unutarnji paraziti - Trichuris vulpis i Toxocara canis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Kod veterinara u analizi stolice mog psa giardia je negativna, a u koprološkoj pretrazi je nađen zreli oblik pseće trakavice toxocare canis kao i razvojni oblik jajašca trichuris vulpix. Pas je redovno čišćen svaka 3 mjeseca. Kako ovo u buduće spriječiti. Hvala, Suzana

O: Osim pozitivnog nalaza, bitna je i količina parazita u probavnom traktu. Kada se nalaze u velikom broju stvaraju probleme u probavi, uzrokuju mršavost, nedostatak esencijalnih mikro i makro elemenata koji rezultira metaboličkim poremećajima i razvoju bolesti, također smanjuje imunološki odgovor organizma.

Trichuris vulpis je jedan od najzastupljenijih parazita gradskih pasa. Jedini način za sprječavanje problematike s tim parazitom je redovito uklanjanje izmeta iz okoliša te česte parazitološke pretrage stolice. Na ovog parazita ne djeluju klasični preparati protiv glista, već se treba tretirati fenbendazolom i febantelom.

Za terapiju protiv Toxocare canis koriste se antiparazitarni lijekovi kao što su albendazole ili mebendazole.

Bitna je i redovita zaštita protiv vanjskih nametnika (tokom cijele godine) jer i oni šire uzročnike prilikom hranjenja na psu. Treba izbjegavati parkove u kojima je više pasa ili pak onemogućiti Vašem ljubimcu da na takvim mjestima jede travu ili bilo kakve otpadke s poda.

Jednostavnog i jeftinog rješenja nažalost nema, kao niti univerzalnog lijeka niti doze i teško da će ga ikada biti. Dinamika liječenja kao i doza lijeka, moraju se primijeniti sukladno parazitološkom nalazu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr