Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi molim Vas reći nešto o upali dušnika? Hvala, Dajana

O: Upala dušnika ili tracheitis, javlja se kao samostalno oboljenje ili u okviru nekih drugih bolesti zaraznog i nezaraznog karaktera. Kao samostalno oboljenje uzrokovano je virusnom infekcijom, rijeđe bakterijskom (Staphilococcus spp.) i gljivičnom ili se početna virusna infekcija komlicira bakterijskom infekcijom. Kao sekundarno oboljenje najčešće se javlja kod zaraznih bolesti kao što su štenećak, herpes virusne infekcije te zarazni kašalj (adeno virus) u pasa, dok kod mačaka se javlja kod zaraznog rinotracheitisa, calici virusne infekcije, mačje influence itd.  

Od nezaraznih bolesti može biti posljedica alergijskih reakcija, rinitisa, pharyngitisa,laryngitisa itd. Razvoju bolesti pogoduju loši zoo-higijenski uvjeti, mehanički pritisak (ogrlica, lanac), hladna voda itd.

Upala dušnika očituje se jakim kašljem, koji provaljuje na mahove, a pritiskom na grkljan ili dušnik vrlo se lako može izazvati. Kašalj je promukao, često vlažan, bolan i učestao. Životinja kašlje spontano, naročito ako je na hladnoći ili je izložena dimu cigareta i sl. Grkljan i dušnik su umjereno osjetljivi na pritisak. Nad grkljanom i dušnikom čuje se pooštren dišni šum popraćen hropcima, najčešće kada je sluznica jače edematozna i pokrivena sekretom ili membranama fibrina. Bolest se može prošitiri na bronhije i pluća, što dodatno komplicira stanje životinje.

Opće stanje životinje u većini slučajeva nije promijenjeno, apetit je očuvan, tjelesna temperatura je u fiziološkim granicama. Ako se bolest komplicira, životinja će imati problema s gutanjem, smanjit će se apetiti, a tjelesna temperatura je povišena.

Najvažnije je reagirati odmah i životinju odvesti veterinaru. Na temelju kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih zahvata , određuje se terapija. Ukoliko se radi o nekompliciranom tracheitisu, terapija je simptomatska, što uključuje primjenu antitusika i vitamina. Ukoliko je došlo do promjene općeg stanja životinje primjenjuje se pareneteralno antibiotici.

OZNAKE: