Povratak

Upala i krv u mokraći kujice / Odbijanje dehidrirane hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za pomoć. Imam kujicu staru 7 god. Prije mjesec dana imala upalu mjehura. Prepostavljam, ali nismo radili nikakve pretrage, samo smo kod veterinara dobili antibiotike. Već nekoliko dana ne jede svoju hranu (Mini Adult Hill's), ali mi joj dajemo rižu i pileće meso i to slasno pojede. Jako puno pije i često mokri. Jutros se pomokrila i primjetili smo krv. Molim Vas, nismo u mogućnosti doći do veterinara od ponedjeljka, da li nam možete dati savjet kako da joj olakšamo do ponedjeljka jer smo čuli nekoliko savjeta (tablete protiv bolova, čajevi...). Zahvaljujem unaprijed,
Lea

O: Promjene normalnih mokraćnih funkcija psa glede količine, boje ili konzistencije mokraće, upućuju na trenutni veterinarski pregled jer mogu ukazivati na ozbiljne bolesti, od kojih neke mogu ugroziti život.

O uzrocima učestalog mokrenja i pojave krvi u mokraći pisala sam ovdje.

Terapija bolesnog stanja prvenstveno ovisi o dijagnozi. Ukoliko se radi o upali, Vaš će Vam veterinar po pregledu preporučiti antibiotik.

Akutna se upala liječi obično 7 do 10 dana dok je za kroničnu upalu ponekad potrebno i 4 do 6 tjedana. Obavezno bi trebalo napraviti kontrolnu pretragu prije prekida terapije. Dok traje liječenje, preporučljivo je ljubimca hraniti medicinskom hranom Hill`s "c/d" ili Royal Canin "Urinary" u konzervama i suhom obliku koje zakiseljuju i razrijeđuju urin i na taj način pomažu u borbi protiv bakterija. Do odlaska veterinaru, kujici možete ponuditi jedino Uvin čaj, koji je snažni diuretik te stoga ima mehaničko djelovanje na izbacivanje bakterija van mokraćnog sustava. Imajte na umu, kako bi čaj bio učinkovit, kujica bi trebala popiti minimalno 500 ml čaja tijekom dana.

Što se tiče Vašeg navoda kako Vam kujica odbija suhu hranu, moram napomenuti slijedeće: neki su psi jednostavno izbirljivi a osim toga lakše im je prožvakati obrok meke hrane nego dehidrat. Također, psi općenito vole teksturu meke hrane u usnoj šupljini, a vođeni mirisom, kuhana hrana neminovno prednjači pred čak i konzerviranom hranom. Psi su, kao i sva živa bića, različitog karaktera i svaki je individua za sebe. Možete je postepeno naviknuti ponovno na suhu hranu, kombinirajući je s kuhanom ili konzerviranom. Uz to je bitno da se suha hrana namoči običnom vodom. S vremenom, smanjivat ćete udio mekane hrane i količinu vode kako bi dehidrirana hrana bila sve suhija. Kroz period od otprilike dva tjedna u potpunosti biste mogli ponuditi dehidriranu hranu. Činjenica je da psi općenito više vole mekanu hranu pa je za prelazak na dehidriranu hranu ponekad potrebno i dulje vremena. No, nemojte odustati, Vi kao vlasnik određujete na koji način će se pas hraniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr