Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Radi se o nemačkom ovčaru starom 5 godina. Molim vas da mi napišete neki lek za upalu jetre, veterinar mi je rekao da ima žuticu kao kod čoveka i dao mi neke lekove, ali ništa mu nije bolje. Hvala vam puno, Voislav

O: Upala jetre može biti akuta ili kronična.

Akutna upala uzrokovana je uglavnom otrovima i uzročnicima zaraznih bolesti (zarazni hepatitis, leptospiroza). Simptomi bolesti jetre su otečenost jetre, znaci žutice, a često i upale crijeva.

Kronična upala (ciroza jetre) uzrokovana je otrovima (toksinima) ili parazitima koji dovode do razaranja jetrenog tkiva. Jetra može hipertrofirati (povećati se) ili atrofirati (smanjiti se). Simptomi su mršavljenje, žutica, želučano-crijevni katar. Kao posljedica poremećenog krvotoka može se javiti i nakupljanje tekućine na trbuhu (ascites).

Liječenje kod akutne upale liječenje treba početi što prije. Radi zaštite jetrenog tkiva daje se 50 grama glukoze otopljene u vodi više puta na dan per os (kroz usta). Treba davati i vitamin PP i vitamin C u obliku injekcije ili tableta 2 1/2 tablete. Također su i korisni jetreni preparati koji se daju injekcijama, kao i sirova jetra. Kada uzrokuju upalu infrekcije, treba davati antibiotike. Kod kronične upale koja je jače razvijena, ne može se postići ozdravljenje. Od lijekova se upotrebljavaju jetreni preparati, kao i kod akutne upale.

Posebno bi trebalo naglasiti da osnova liječenja treba biti hrana koja ima manje bakra, također treba davati zaštitu za jetru (Legaphyton 50 (1 tbl na 5 kg tjelesne tezine 2 puta dnevno) i 200 (1 tbl na 20 kg tj tezine 2 puta dnevno). Također treba napomenuti da liječenje i regeneracija jetre traje maksimalno 6 mjeseci i u tom periodu treba provoditi najkvalitetniju zaštitu. Od hrane treba davati Royal Canin Hepatic ili Hill's L/D.

Naravno, treba provesti svu potrebnu dijagnostiku (kompletnu krvnu sliku, jetrene enzime) i tada je moguće dobiti uvid u cjelokupno zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

OZNAKE: