Povratak

Upala krajnika (tonzilitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 8 mjeseci. Već mjesec dana se borimo s upalom grla i upalom krajnika. Veterinar nam je preporučio vađenje krajnika pa bi me zanimalo i vaše mišljenje. Kod prve prehlade bila je dobro oko tjedan dana,  onda smo ponovno bili prehlađeni, ovog puta su krajnici bili upaljeni, ponovno zatišje tjedan dana i sada nas opet muči kašalj, ponovno sve upućuje na upalu  grla. Svo vrijeme liječenja primali smo antibiotik. Hvala puno, Saša

O: Upala krajnika (tonzilitis) se relativno često pojavljuje kod pasa, i to češće kod manjih pasmina pasa.

Rijetko se pojavljuje kao primarna bolest, odnosno, češće dolazi u kombinaciji s bolestima nosa, usta, bolesti ždrijela, kroničnog povraćanja, kroničnog kašlja, tumoroznih tvorbi,... Također, za njihov nastanak pogoduju i djelovanje stranih tijela, kemijskih i drugih nadražujućih supstanci, traume,...

U upali krajnika najčešće sudjeluju patogeni mikroorganizmi, kao što su: Escherichia coli, Staphylococcus aureus,...

Klinička slika upale krajnika nije uvijek strogo specifična. Naime, groznica i opća slabost su prisutni samo ako je došlo do sistemske infekcije. Od kliničkih znakova najčešće primjećujemo grgljanje, povraćanje, lagani kašalj (kojeg može pratiti i izbacivanje manje količine mukozna sadržaja), gubitak apetita, pojačano slinjenje. U težim slučajevima, moguće je primijetiti i slabost te otežano gutanje.

Kako je upala krajnika znak generalizirane ili lokalne upale, u dijagnostici je potrebno utvrditi da li je on primarne ili sekundarne prirode, odnosno, potrebno je isključiti druge bolesti koje u svojoj kliničkoj slici mogu posjedovat i ovu bolest.

Po postavljanju dijagnoze određuje se terapija. U liječenju se najčešće koriste sistemski antibiotici (penicilin), blagi analgetici (u težim slučajevima bolesti) te mokra prehrana (kako dodatno ne bi iritirala nadraženo područje). Antibiotici se daju kroz period 2-3 tjedna.

Tonzilektomija ili odstranjivanje tonzila je rijetko inducirana. Međutim, ona može osigurati trenutno olakšanje kod ljubimca. Naime, najčešći razlozi za kirurško odstranjivanje tonzila uključuju tonzilarne neoplazije i njena povećanja koja mogu dovesti u pitanje prohodnost zraka. Također, ako sama terapija ne polučuje uspjeha ili se opetovano pojavljuje, tonzilektomija se uzima u obzir kao metoda liječenja.

Stoga, savjetujem Vam da se oko Vašeg konkretnog slučaja pokušate konzultirati i s drugim veterinarom, veterinarom koji će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te Vas po postavljenoj dijagnozi dalje posavjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr