Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kod psa mešanca starog 12 godina pronađena je upala pluća, prima antibiotike 3 dana, ali stanje se ne popravlja, malo mu je bilo bolje, zatim je veterinar rekao da 2 dana pauziramo sa injekcijama i pas je jako natekao, kao lopta je. Veterinar je konstatovao da je to neki vazduh ispod njegove kože i rekao mi da mu to istiskam na jednu rupicu na vratu, ali mislim da je pas pun vode. Ne znam šta može biti dobro za izbacivanje tog viška tečnosti ili šta vi mislite kako se taj vazduh stvara, ako je naš veterinar u pravu? Pas po ceo dan stoji, a noću sedi. Pije samo vodu i ne jede ništa 5 dana. Da li je ta voda ili vazduh posledica upale pluća? Šta mi savetujete? Unapred hvala, Dragana

O: Upala pluća (pneumonia) u pasa nije rijetka bolest. U nastanku značajnu ulogu ima imunitetno stanje odnosno izloženost stresnim faktorima. Smatra se da mlađi psi češće obolijevaju, naročito oni mlađi od godinu dana starosti. Najčešće su bakterijski uzrokovane pneumonije, i to primarno ili sekundarno, na virusnu infekciju ili čak sekundarno na parazitarnu infestaciju. Pneumoniju mogu uzrokovati i gljivice, a rijetko se javlja i aspiraciona pneumonija zbog inhalacije hrane ili sadržaja želuca ili bilo kojeg stranog tijela.

Najkonzistentniji znak upale pluća je kašalj, drugi simptomi su otežano disanje, povišena temperatura, potištenost i izostanak apetita. Moguća je pojava cijanoze (ljubičasta obojenost) perifernih dijelova poput usana, jezika i desni zbog loše opskrbljenosti kisikom.

Ukoliko se ne liječi,upala pluća može imati teške komplikacije, čak sa smrtnim ishodom.

Liječenje uključuje antibiotike, obično kroz duži period, uz potpornu terapiju, ovisno o stanju životinje. Visokokvalitetna hrana i njega imperativ su za potpuni i brzi oporavak životinje.

Što se tiče zraka ispod kože (supkutani emfizem), to je dosta rijetka pojava i obično je vezana uz pneumotoraks, odnosno pojavu zraka u prsnoj, točnije pleuralnoj, šupljini, ali izvan pluća. U takvim slučajevima zrak se može širiti duž fascija, na područja iznad pluća. Zvuk ispod prstiju koji se dobiva pritiskom na takva područja zovemo krepitacijom. Najčešće do pneumotoraksa dolazi zbog djelovanja traume, ali je moguće i zbog apscesa na plućima, kao i pucanjem bula i cista sa pluća, što su veoma ozbiljna stanja koja zahtijevaju punu pažnju. Obično pas ubrzano diše,izbjegava kretanje i prisutna je cijanoza usana i jezika. Dijagnoza se uobičajeno može postaviti rendgenološki.

OZNAKE: