Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam pudlu toy staru 5 mjeseci. 26.2 je polomila prednju nogu, gornji zglob. Nakon operacije primala je 10 dana antibiotike. Od operacije ne jede kao prije, poslije dva dana pojavila joj se krv u stolici, stolica je formirana, a krvi bude samo na početku ili kraju stolice u vidu kapljice. Veterinar je rekao da je to možda od antibiotika da će proći. Od operacije je svaki dan imala takvu stolicu, a kad ne jede stolica bude rjeđa i bude pored krvi i malo sluzi. Od prije dva dana ima proljev i slabije jede. Krv i sluz su se povećale, nekada poslije stolice odmah izbaci samo krv i sluz. Vodili smo je veterinaru, dao joj je neki prašak koji treba da popije uz hranu. Ništa  joj  nije bolje,  to uzima dva  dana.  Kupili  smo  joj  hranu  za  osjetljivi

 želudac, par dana je bila na dijeti, ali ništa joj nije bolje. Sad ima 2400 gr, ne znam je li to premalo, izgleda mi mršavo. Jedan dan jede dobro, a drugi skoro ništa. Ne znam šta da radimo i kako a joj pomognemo.
Željka

O: Operacija, anestezija i najvjerojatnije opći pad imuniteta, te mogućnost infekcije jednim od virusa poslije operacije, doveli su do razvoja upale probavnog trakta. Sluznica unutar probave nije u mogućnosti potpuno se oporaviti i dolazi do propadanja crijevnih resica te posljedičnog nalaza kapljica krvi i oljuštene sluznice koju ste uočili (sluzasti dio).

Da bi se oporavio organizam ili bilo koji njegov organ, nužno je vrijeme od minimalno 14 dana pa do 30 dana.

U tom periodu psu treba osigurati veterinarsku dijetu: Hill's i/d, Eukanuba Intestinal ili Royal Canin Intestinal. Sve tri navedene hrane dostupne su u suhom i mokrom obliku, a preporučam započeti dijetu mokrom hranom (u obliku konzerve) prvih nekoliko dana te nakon toga uvoditi suhu hranu pod istim nazivom (i/d ili Intestinal). Ovakva dijeta mora trajati minimalno 30 dana, dnevna doza prema tabeli naznačenoj na pojedinom pakiranju, a dnevnu dozu podijelite u više mnajih obroka, od tri do četiri. Nakon dijete preporučam da Vašoj pudlici u ishranu dodate jednu od vitaminskih pasti poput Calopet ili Recovery pašteta, koja sadrži visoku koncentraciju energije, esencijalnih hranjivih tvar visoke probavljivosti, a i vrlo je ukusna za naše ljubimce.

Za oporavak i potpuno zacijeljenje prijeloma kosti noge preporučam dodatak uobičajenoj ishrani odnosno Petvitalov Arthro-Tabs. Ovaj preparat ubrzava regeneraciju kostiju nakon loma i kirurškog zahvata i ublažava bolove.

OZNAKE: