dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mužjaka američkog stafordskog terijera starog jednu godinu. Već 2 mjeseca ima probleme sa testisima. Testisi mu oteknu i budu crveni, a posle nekog vremena budu opet normalne boje i veličine i stalno se perutaju. Zadnje noge, sa unutrašnje strane imaju nešta kao osip (crvene tačkice). Pas normalno jede i veseo je. Pre oboljenja pario se sa nekim mešancem. Do sada veterinar je pokušavao sa pencilinom i još nekim antibiotikom, ali promena nema. Unapred hvala, Boris

O: Upala testisa (orhitis) najčešće nastaje usljed neke traume (udarac, mehanička ozljeda i sl.), može nastati kao infekcija (gljivice, bakterije ili virusi) ili testikularne torzije. Klinički se manifestira bolom i otečenjem.

Razlikujemo akutnu upalu kod koje se može palpirati (pipati) bolna, tvrda oteklina testisa, uočava se otežano hodanje psa i povećani su temperatura, bilo i disanje. Terapija se sastoji od antibiotika širokog spektra kroz 7 do 10 dana ili antimikotika ukoliko su u pitanju gljivice.

Također, protuupalni lijekovi i lokalno hladni oblozi smanjit će oteklinu i ubrzati ozdravljenje. Za razliku od akutne, kod kronične upale testisa, testis je tvrd i povećan, bezbolan (radi se intersticijskom orhitisu) koji je neizlječiv.

Upala testisa i sjemenovoda (orchitis i epididymitis) javlja se kao jedinstvena bolest čiji su uzročnici najčešće bakterije. Najčešće je posljedica  upale mjehura, prostate ili u trbušnoj šupljini te posljedica inficiranih rana (ugriznih rana najčešće) na mošnji. U akutnoj fazi znakovi su otećenje testisa koji su na dodir bolni, a koža je napeta i tjestasta, i na lagani dodir reagira bolno, pas je nemiran i traži hladnija mjesta za sjesti i stalno liže skrotum. Liječenje se vrši antibioticima, kortikosteroidima i hladnim oblozima. Zbog nepovoljne prognoze za daljnju plodnost preporuča se kastracija.

Zbog okolnosti i mogućnosti koje su navedene, potrebno je obaviti detaljnu dijagnostiku u ambulanti i provesti učinkovito liječenje u propisanim dozama i vremenskom periodu koji zahtijeva samo oboljenje. Učestalost pojave navedenog oboljenja bila bi indikacija za kastraciju.

OZNAKE: