Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa starog dvije godine. Već neko vrijeme, primjećujem crvenilo u njegovim ušima i bol na dodir. Pokušala sam sa kapima, ali postaje gotovo agresivan jer se boji tečnosti. Da li postoji neki lijek koji se može dati oralno, a koji mu može pomoći da ozdravi? Kapi mu je nemoguće staviti.
Hvala, Kristina

O:  Upale uha mogu zahvatiti unutarnje, srednje i vanjsko uho. Većina upala su posljedica infekcije različitim mikroorganizmima (bakterije i gljivice), ali mogu biti i druge etiologije. To mogu biti šugarci, strano tijelo ili alergija.

Terapija se provodi nakon točno postavljene dijagnoze, odnosno nakon pregleda životinje. Pregled uključuje otoskopiranje vanjskog zvukovoda, te prema indikacijama uzimanje brisa i mikrobiološku obradu.

U slučajevima da je upala zahvatila srednje ili unutrašnje uho provode se i dodatne pretrage.

Kapi za uho djeluju lokalno u vanjskom zvukovodu. Sadrže jednu ili više djelatnih tvari, a njihov učinak je bolji ako se uho prije kapanja očisti ili ispere. Na taj način se upalni detritus i cerumen uklone s kože zvukovoda čime se postiže lakše zračenje samog kanala kao i direktan doticaj lijeka i oboljelog područja.

Uz lokalnu terapiju, može se provesti i terapija aplikacijom određenih lijekova na usta (per os) ili injekcijama. Međutim, bez točne dijagnoze ovakvo liječenje može nepotrebno opteretiti organizam životinje, prikriti privremeno pravo stanje, te izazvati pogoršanje osnovne bolesti.

Stoga Vam preporučam da psa odvedete na veterinarski pregled, a tek nakon pregleda dogovorite kako ćete provesti terapiju. Vrlo često se nakon ukapavanja prvih doza lijeka smanji bol i osjetljivost zahvaćenog područja, pa životinja kasnije dozvoljava kapanje.

Što prije započnete s terapijom uspješnost liječenja će biti bolja, a izbjeći ćete moguće komplikacije.

 

OZNAKE: