Povratak

Upala uha kod pasa - mogući uzroci, ozbiljnost i komplikacije, liječenje / Održavanje čistoće ušiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molim vas da mi pomognete pošto se već nekoliko mjeseci borimo sa čudnom tovrevinom u uhu našeg ljubimca. Pas je Rottweiler i u uhu sa unutarnje strane mu se nalazi neka tvorevina jako neugodnog mirisa i nekakvim mrvičastim crnim sekretom. On jako često trese glavom i ponekad ga baš i jako boli (počne cviliti kad trese glavom). Veterinar nam je rekao da je to neka upala uha i da to liječimo Otonazol kapima dva do tri puta na dan da kapnemo. Međutim, njemu se to ne popravlja i više ne znam što da uradimo. Ta tvorevina izgleda ko „karfiol“ i jako je neugodnog mirisa. Stvarno si uzmemo truda i to mu svakodnevno čistimo i kapamo sa Otonazol kapima, ali mislim da nema to više smisla. Sad je već prošlo i nekoliko mjeseci, a stanje se ne popravlja. Molim vas da mi nekako pomognete, a ako treba ja ću i slikati, pa vam pošaljem sliku.
Unaprijed vam hvala i radujem se vašem odgovoru! Veljko

O: Upala uha (otitis externa) u psa učestalo je oboljenje vanjskog zvukovoda obično popraćeno slabijom ili jačom neugodom i boli.

To navodi psa da trese glavom, trlja uhom o pod ili zid, češe se, neraspoložen je i bolno reagira na pokušaj pregleda uha. Neugodan miris , kao i manja ili veća količina gnojnog iscjetka se često nalaze pri detaljnijem pregledu. Kod nekih pasa čest je nalaz piodermije (gnojne bakterijske infekcije kože) u području ispod baze uha, a uzrokovana je  intenzivnim češanjem.

Uzroci nastanka upale:
- anatomski ( sužen kanal,prekomjerna količina dlaka u zvukovodu,teške viseće uške)
- paraziti (ušni šugarci), strana tijela (travke)
- alergije (atopije,preosjetljivost na hranu)
- infekcije (bakterije, gljivice)
- autoimuna oboljenja, endokrinološki poremećaj.

Psi koji su alergični na hranu, alergene iz okoliša ili pate od kontaktnih alergija često su skloni problemima s ušima, a često su upale uha prvi, ako ne i jedini simptom alergije. S obzirom na to da alergija mijenja uvjete okoliša u slušnom kanalu, vrlo često kao posljedicu imamo sekundarne infekcije bakterijama i gljivicama, što znači da nije dovoljno samo liječiti infekciju, već je neophodno riješavati primarni uzrok.

Ušni šugarci (Otodectes cynotis) su  grinje koje uzrokuju upale uha u pasa i, nešto češće, mačaka.Simptomi kod takve upale su  mrvičasti crni sekret, nalik na talog od kave i vrlo jak svrbež.

Najčešća strana tijela su travke (klasovi divljeg ječma) u ljetnim mjesecima, koji uđu u kanal iz kojeg  bez pomoći veterinara ne mogu izaći. Obično nakon šetnje psi počnu naglo tresti glavom, češu uho i tresu glavom, pri čemu klas putuje još dublje, prema bubnjiću kojeg može i razderati.  U nekim slučajevima psa je neophodno staviti u sedaciju da bismo izvadili strano tijelo.

Pretjerana ili smanjena količina nekih hormona koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma može dovesti do problema s kožom i ušima (hipotiroidizam, hiperadrenokorticizam).

Anatomski faktori i uvjeti okoliša u slušnom kanalu: bakterije i gljivice ne mogu zamisliti bolje uvjete za život i razmnožavanje od toplog, vlažnog i mračnog slušnog kanala. Psi s teškim, visećim ušima poput koker španijela  ili jazavčara imaju češće probleme zbog vlage,koja se konstantno zadržava u njihovim ušima. Također, shar-pei i chow-chow zbog izgleda uške jedna su od pasmina sa učestalim upalama ušiju.

Različite vrste bakterija, kao i kvasnica Malassezia pachydermatis, uzročnici su infekcija uha. Zdravo uho ima dobar obrambeni mehanizam prema tim mikroorganizama, ali ako  dođe do promjene sluznice i normalne flore uslijed alergija, hormona i/ili prekomjerne vlage, bakterije i  gljivice počinju se prekomjerno razmnožavati i blokiraju obranu. Bitno je stoga naglasiti da su te infekcije obično sekundarne i samo njihovo liječenje neće dovesti do trajnog rješenja problema.

Ključ  izliječenja je, ukoliko je to moguće, pronaći i ukloniti primarni uzrok upale.

S duljinom i učestalošću upala, tj. kod kroničnih upala, dolazi i do promjena u smislu zadebljanja (hiperplazije) sluznice kanala i njegovog suženja. Tako nastale promjene otežavaju dolazak lijekova na mjesto upale, kao i izlazak upalnog sekreta. Kanal stoga ostaje vlažan i topao što pogoduje nastavku infekcije. Osim toga, kronična upala stimulira povećanje lojnih žlijezda i polipa i tako dodatno opstruira kanal.  

Ako se ne liječi pravovremeno i/ili pravilno , infekcija se može preko bubnjića proširiti u srednje uho (otitis media).

Prvi korak je liječenje same infekcije, pri čemu se uzima obrisak sluznice slušnog kanala i pod mikroskopom određuje osnovna vrsta i brojnost bakterija, kao i jesu li prisutne kvasnice (Mallassezia). Ako su bakterije prisutne , a posebice one štapićastog izgleda,tada se uzorak često šalje u laboratorij na točno identificiranje uzročnika i određivanje najučinkovitijeg antibiotika.

Nakon uzimanja uzorka, kanal treba dobro očistiti od upalnog sekreta tako da lijek može biti učinkovit. S obzirom na to da su upale uha vrlo često izuzetno bolne, ispiranje kanala ponekad treba obaviti pod sedacijom. Isto tako,ponekad je prije ispiranja uha potrebno propisati lijekove koji će umanjiti bolnost i otečenost sluznice tako da kanal bude dostupniji.

Kad je kanal čist, kreće se s lokalnom terapijom u vidu kapi za uha, koje su većinom kombinacija više lijekova. Bitno je terapiju provoditi prema uputama veterinara , jer puno puta dođe do poboljšanja već unutar 1-2 dana, no to ne znači da je došlo do izlječenja . U težim slučajevima koristi se i sustavna  terapija antibioticima po preporuci veterinara uz  nalaz antibiograma.

Ključ zdravog uha je u održavanju njegove čistoće, što znači da bi bilo dobro provjeravati uha Vašeg ljubimca barem jednom tjedno. Ako Vaš pas puno pliva, ima duge,viseće uške ili je sklon upalama uha, tada je dobro redovito čišćenje uha (1-3 puta tjedno). Pri čišćenju koristite samo sredstva koja vam je veterinar preporučio ,jer neka mogu uzrokovati više štete nego koristi. Ne preporuča se  koristiti štapiće za čišćenje uha, jer oni samo još dublje poguraju sekret u uho, a može doći i do mehaničkog oštećenja sluznice i bubnjića.  Bitno je naglasiti da je mala količina ušnog cerumena (smole) normalno prisutna i u zdravom uhu. Također, redovito uklanjajte suvišak dlake koji kod nekih pasmina (pudle,terijeri) zna kompletno zatvoriti ulaz u slušni kanal.

Opširnije o preparatima za čišćenje uha možete pročiati u prijašnjem odgovoru kolegice naslovljenom Upala uha kod psa / Preparati za čišćenje i njegu ušiju.

U svakom slučaju, ako primijetite neke od gore navedenih simptoma nemojte predugo odgađati odlazak kod veterinara.

Prema opisanom, kod Vašeg psa se vjerojatno radi o kroničnoj upali uha sa zadebljanjem epidermisa i svakako vam preporučam detaljni pregled i pretrage. Preporučam Vam da psa odvedete u specijaliziranu veterinarsku  ambulantu ili Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za kirurgiju , Heinzelova 55.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr