sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam maltezera starog 3 godine. Svakih 4-5 mjeseci mu se pojavljuju nametnici u ušima, iako ga vodimo kod veterinara na čisćenje, to se opet pojavljuje. Bi lii i jedan od ovih proizvoda, na stranici koju Vam šaljem, mogao tome pomoći te ako da, koji da mogu naručiti? Unaprijed hvala! Lijepi pozdrav, Vedran

O: Upale uha javljaju se dosta često kod pasa, a mogu zahvatiti vanjsko, srednje i unutarnje uho. Po toku mogu biti akutne i kronične. Upala zvukovoda izaziva slabiju ili jaču bol i neugodu. Pas trese glavom, češe se po uhu, reagira bolno pri pregledu uha. U zvukovodu se može nalaziti manja ili veća količina sadržaja čiji izgled ovisi o etiologiji odnosno uzroku upale.

Uzroci upale mogu biti alergije (atopije, preosjetljivost na hranu), infekcije (bakterijske ili gljivične), paraziti (ušni šugarci), strana tijela (npr. travke), različite autoimune bolesti i endokrinološki poremećaji, anatomske epravilnosti (suženi kanal, prevelika količina dlaka u zvukovodu, teške obješene uši).

Zbog čestih recidiva potrebno je provesti temeljito liječenje s ciljanom terapijom, a da bi se to moglo učiniti treba postaviti točnu dijagnozu odnosno točan uzrok upale.

Postavljanje dijagnoze nije uvijek lako upravo zbog toga što postoji niz različitih uzroka. Prije postavljanja dijagnoze potrebno je prvo pregledati životinju. Zvukovod se pregleda sa otoskopom, a prema indikaciji se uzima bris za mikološku, bakteriološku ili parazitološku pretragu. Na temelju brisa može se utvrditi prisutnost bakterija i kvasnica (Malassezia). Ako se u razmazu pronađu bakterije potrebno je napraviti bakteriološku pretragu radi točne identifikacije uzročnika, a pomoću antibiograma određuje se najučinkovitiji antibiotik. Također je važno isključiti alergije i problem retencije perianalnih žlijezda jer oni često predstavljaju početak problema sa upalama uha.

Parazitarne upale uha uzrokuju ušni šugarci, a to su grinje koje se mogu susresti i kod pasa i nešto češće kod mačaka. U tom slučaju se obično nalazi crni mrvičasti sekret u uhu, a izražen je i jak svrbež. Nakon pregleda i uzimanja uzoraka potrebno je očistiti zvukovod od upalnog sekreta da bi lijek mogao biti učinkovit. Terapija može biti lokalna u obliku kapi za uho, a ponekad je potrebna kombinirana lokalna i sistemska terapija. Važno je da se liječenje provodi dovoljno dugo, bez obzira na to što do poboljšanja može doći  već za par dana.

Za održavanje zdravlja zvukovoda važno je redovito čistiti uši i to jednom tjedno, a po potrebi i češće. Za to se koriste tekućine primjerene za tu namjenu. U ponudi ljekarne Pet centra nalazi se više preparata. Otifree otopna ima sposobnost otapanja cerumena i nečistoće u ušima, čime se postiže značajno smanjenje broja bakterija i gljivica u vanjskom  zvukovodu.  ICF Clorexiderm Oto i ICF Otodine otopine također su namijenjene za čišćenje ušiju kod pasa i mačaka. U Otodine otopini kombinirana su 2 sastojka: klorheksidin diglukonat 0.15% i tris EDTA  koje su učinkovite protiv bakterija. Clorexyderm Oto otopina sadrži klorheksidin u koncentraciji od 0.05 %, salicilnu, mliječnu kiselinu i peopilen glikol. osim za održavanje higijene ušiju spriječava djelovanje štetnih mikroorganizama (bakterija i gljivica u uhu).

Losion Orme naturali sa propolisom i uljem čajevca ublažava crvenilo uški, sprječava taloženje ušne smole i jača prirodni imunitet tkiva. Orme naturali protection losion za uši s uljem Neema dobar je odabir kod problema sa nametnicima. Ovaj losion čisti i štiti zvukovode, umiruje iritacije  te štiti od  nametnika.

Za sve dodatne informacije o proizvodima možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: